Primers bombardeigs dels EUA contra l’Estat Islàmic

  • Obama autoritza atacs aeris selectius amb l'objectiu de protegir els nord-americans d'Erbil i evitar el genocidi dels yazidis

VilaWeb
Redacció
08.08.2014 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Estats Units han fet els primers atacs aeris contra les milícies de l’Estat Islàmic al Kurdistan meridional. El president nord-americà, Barack Obama, havia anunciat aquesta matinada que autoritzava els atacs selectius amb l’objectiu de frenar les milícies sunnites i impedir un genocidi de les minories religioses perseguides pels gihadistes de l’Estat Islàmic (ISIS). 

Dos caces F-18 han atac, amb bombes guiades per làser, artilleria mòbil a prop d’Ebril. És el retorn de les forces armades dels EUA a l’Irac, d’on es van retirar completament l’any 2011. Tot i així, el govern nord-americà diu que no hi tornarà a enviar tropes de combat. 

Els bombardeigs nord-americans volen frenar l’avanç dels insurgents sunnites cap a la capital del Kurdistan iraquià, Erbil, per protegir el personal nord-americà de la ciutat i per evitar un genocidi de la minoria religiosa dels yazidis. El govern nord-americà diu que ha decidit aquests atacs selectiu després de setmanes de recopilar informació i que continuarà duent-los a terme fins a aturar l’avanç de les milícies sunnites cap al Kurdistan meridional. 

Amb motiu de l’autorització dels atacs, els EUA han prohibit a les aerolínies nord-americanes de sobrevolar l’Irac. 

Informació relacionada: 

El 73è intent de genocidi del poble yazidita. Article de Jordi Llaonart al bloc de +VilaWeb ‘Interpretant el món àrab i l’islam’. 

‘Pels kurds resistir és viure’Entrevista a Saleh M. Mohamed, dirigent dels kurds de Síria



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any