La nova legislació d’urbanisme no aporta solucions al ‘problema del disseminat’

  • La llei no incorpora les esmenes que l'Ajuntament d'Ontinyent proposava per a flexibilitzar la norma

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.07.2014 - 17:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dijous passat es va aprovar a les Corts la nova Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (Lotup), que substitueix cinc lleis i dos reglaments, i que incorpora un codi urbanístic únic que engloba, des d’una mateixa visió, les matèries d’urbanisme, territori, paisatge i avaluació ambiental.

La nova llei en refon cinc: la Llei Urbanística Valenciana, la Llei d’Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, la Llei del Sòl No Urbanitzable, i la Llei Reguladora dels Camps de golf. D’aquesta manera, la reforma legal redueix d’un 77% el nombre de disposicions normatives.

Amb tot, la nova legislació no millora la situació de les construccions anteriors a 1975 o les ubicades en sòl no urbanitzable, l’adaptació de les quals a la legalitat continua sent un problema greu a molts pobles. De fet, des de l’Ajuntament d’Ontinyent s’havia proposat que la regulació legal permetera ordenar tots els habitatges existents i no només els consolidats, bonificar la sanció si hi havia opció de legalització, i possibilitar la suspensió de les ordres de demolició mentre hi haguera en redacció un instrument de planejament.

Només aquesta tercera proposta s’ha incorporat via esmena a la llei, aprovada amb els vots favorables del PP i l’oposició de Compromís i EUPV. El PSPV-PSOE s’hi va abstenir.

El ‘problema del disseminat’ continua, doncs, pràcticament igual a la capital de la Vall d’Albaida. La regidora de Territori de l’Ajuntament d’Ontinyent, Rebeca Torró, qui va assistir al ple de les Corts en què es va aprovar la llei acompanyada del batle Jorge Rodríguez, ha carregat aquest dilluns contra el PP perquè, assegura, ‘ha perdut una gran oportunitat de donar als valencians una solució legislativa a la problemàtica dels habitatges construïts en sòl no urbanitzable’.

Segons que ha detallat la regidora, a hores d’ara hi ha prop de cent vint infraccions urbanístiques en sòl no urbanitzable i unes noranta en sòl urbanitzable, entre habitatges i construccions auxiliars, que ‘si hem d’aplicar la llei que el PP ha aprovat tindran un destí prou negre’. Torró ha aprofitat la roda de premsa en què ha comparegut per a criticar el portaveu municipal del PP, Filiberto Tortosa, qui va ser regidor d’Urbanisme en la legislatura anterior, a qui ha acusat de desentendre’s del problema durant els treballs de modificació de la llei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any