El judici contra el principal grup nazi del país comença amb insults dels acusats a la premsa

  • L'acusació popular confia que serveixi per a posar fi a la impunitat feixista al País Valencià · Entre els acusats, membres del Frente Antisistema, hi ha l'assassí confés de Guillem Agulló

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui ha començat a l’Audiència de València el judici de l’operació Panzer, a divuit membres del grup neonazi Frente Antisistema (FAS) acusats d’associació il·lícita, tinença il·lícita d’armes i tinença d’armes de foc. Els acusats han insultat els fotògrafs i càmeres de televisió quan han accedit a la sala per a gravar-losEl fiscal demana quaranta-dos anys de presó per als acusats, entre els quals l’assassí confés de Guillem Agulló i un regidor d’España 2000 al municipi de Silla.

L’acusació popular, integrada pel Moviment contra la Intolerància i més entitats i partits d’esquerres i nacionalistes del País Valencià, remarca que es tracta del procés més important a l’estat espanyol contra neonazis i confia que serveixi per a posar-hi fi a la impunitat del feixisme.

Divendres, el president del Moviment contra la Intolerància, Esteban Ibarra, va remarcar la importància del judici per l’envergadura de l’organització i per la ‘capacitat, potència estructural i doctrinal’. També es demanava per què aquest judici no es feia a l’Audiència espanyola, atès que els informes apunten que el grup podria ser definit com un grup terrorista. Confia que el judici aclareixi, entre més coses, la procedència de les armes i la identitat dels proveïdors; el mapa de distribució de les armes i la causa per la qual la guàrdia civil va destruir les armes decomissades i en quin punt se’n va trencar la custòdia judicial.

Sobre aquest aspecte, el secretari general d’Acció Cultural, Toni Gisbert, que és el portaveu de l’acusació popular, diu que tot i que moltes de les armes s’han destruït, els jutjats en tenen informes i fotografies, i confia que això no sigui cap obstacle per a l’acusació. També alerta de l’augment dels delictes d’odi al País Valencià, per damunt de la mitjana a l’estat espanyol. Diu que l’any passat hi hagué quatre-centes agressions d’aquesta mena, tot i que deixa clar que no n’hi ha xifres oficials. Hi va haver, això sí, un centenar de denúncies.

Gisbert remarca que ha baixat el nombre d’agressions a béns immobles (seus d’organitzacions) i ha augmentat el d’agressions verbals i físiques a persones. Els delictes són a ple dia, amb testimonis i en espais amb càmeres de vídeo. Els autors de les agressions fins i tot arriben a enregistrar-les i distribuir-les per les xarxes socials.

Gisbert posa en relleu ‘la creixent alarma social a causa del fet que, des de la transició, al País Valencià la violència feixista gaudeixi d’impunitat, que constatem que és la causa primera de l’augment: la impunitat anima els violents’. Els membres de l’acusació popular –diu Gisbert– es neguen a acceptar que aquests delictes siguin normals. I denuncien la passivitat amb què sovint actuen les forces de seguretat i la delegació del govern espanyol. La plataforma demana una reunió amb el delegat del govern espanyol per parlar-ne.

Operació Panzer

La guàrdia civil va desarticular l’any 2005 l’organització Frente Antisistema (FAS) amb la detenció de vint-i-dues persones i l’escorcoll de locals a tot de municipis del País Valencià. Es van decomissar nombroses armes de foc i armes blanques i també molta propaganda nacionalsocialista, amb continguts xenòfobs i violents.

Segons l’informe de la guàrdia civil, el FAS es finançava amb la venda d’efectes relacionats amb la ideologia nazi, amb la venda d’armes prohibides i amb les quotes dels membres. L’informe afegeix que el FAS tenia una estructura jeràrquica i rígida disciplina. Entre les principals activitats, hi havia les ‘caceres’ de joves antifeixistes o immigrants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any