Oxfam Intermón reclama mesures decidides contra l’evasió i elusió fiscal i demana als ciutadans que es mobilitzen

  • Els diners defraudats en impostos permetrien cobrir tota la despesa sanitària de l'estat

VilaWeb
Redacció
01.07.2014 - 20:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb els diners defraudats a Hisenda cada any (59.500 milions d’euros, segons Gestha) es podria sufragar tota la despesa sanitària a Espanya (57.000 milions), incloent administració central i comunitats autònomes, segons va denunciar hui Oxfam Intermón en un acte de carrer davant la delegació del Ministeri d’Hisenda a València.

“És un escàndol que amb aquestes xifres de frau la reforma fiscal presentada pel ministre Montoro no antepose com absoluta prioritat el posar límit a aquesta fuga constant de recursos. Un frau del qual són essencialment responsables les grans empreses i fortunes, precisament els més beneficiats per la reforma fiscal “, va declarar Susana Ruiz, responsable de fiscalitat justa Oxfam Intermón.

S’estima que el 72% dels impostos no pagats corresponen a grans fortunes i grans empreses, que detreuen del fisc gairebé 43.000 milions d’euros. El 28% restant (gairebé 16.500 milions) correspon al frau de pimes, autònoms i particulars. L’evasió d’impostos de grans fortunes i grans empreses és més de sis vegades el que Espanya hauria de destinar a cooperació al desenvolupament si es complís l’objectiu del 0,7% (7.000 milions d’euros). Si es fes un esforç per equiparar al nivell dels països del nostre entorn en lluita contra el frau fiscal, es podrien recaptar 25.500 milions d’euros addicionals, 18.300 d’ells provinents de grans fortunes i grans empreses. Amb aquesta quantitat es podrien duplicar els programes d’assistència a la desocupació a Espanya.

El frau fiscal limita la possibilitat d’invertir en polítiques socials i suposa un cost de 1.910 euros a cada contribuent que sí compleix amb les seues obligacions, davant de l’estalvi mitjà de gairebé 170 euros que suposarà la rebaixa en tipus de l’IRPF amb la nova reforma proposada pel Govern. “És un error de base en les prioritats i l’enfocament”, afirma Ruiz.

“La proposta està encara en fase de ‘consulta pública’ abans de ser aprovada pel Consell de Ministres i passar a tràmit parlamentari. És urgent que la consulta siga efectivament pública, transparent i legítima. El Govern ha d’escoltar les reclamacions de la ciutadania i introduir importants canvis per assegurar-nos que cadascun (individu o empresa) contribueix en funció de la seua capacitat econòmica real. Tal com està dissenyada ara beneficiarà encara més als que més tenen, de manera que no contribuirà a reduir la desigualtat, sinó que la augmentarà. Aquesta proposta de reforma fiscal no pretén construir una societat més cohesionada i justa”, conclou Ruiz.

L’organització ha instal·lat hui una finestreta simbòlica de reclamacions davant la delegació del Ministeri d’Hisenda a València per denunciar aquests fets i demanar als ciutadans que es mobilitzen i signen un Decàleg per una fiscalitat més justa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any