UPyD i Ciutadans entren al grup liberal europeu amb l’oposició de CDC i PNB

  • L'ALDE ho va aprovar ahir · La primera envestida de Ciutadans: denunciar Convergència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup liberal de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) del Parlament Europeu va aprovar ahir a horabaixa l’admissió dels eurodiputats d’UPyD i Ciutadans, amb l’aval de dues terceres parts del grup i l’oposició de CDC i el PNB, que s’hi han manifestat contraris des del primer moment. A instància dels nacionalistes catalans, bascs i flamencs, l’ALDE va aprovar un document per a crear un subgrup d’estudi del dret de decidir i les fórmules institucionals per a expressar la voluntat democràtica de la gent.

El text també fa referència al manifest que va aprovar la Internacional Liberal en suport de la decisió que prenguin els catalans. El subgrup serà format per sis eurodiputats de CDC, PNB i els flamencs de l’N-VA, i tindrà una de les vice-presidències del grup, que, segons que va confirmar Ramon Tremosa, serà per un dels quatre eurodiputats de l’N-VA. 

En declaracions a la premsa, el líder del grup dels liberals, Guy Verhofstadt, va dir que la ‘posició essencial del grup’ era que no s’ocuparien dels ‘afers institucionals d’Espanya’: ‘Això és feina d’Espanya, i no nostra’, va declarar.

Per Verhofstadt, no és contradictori acceptar UPyD i Ciutadans i alhora integrar el subgrup amb CDC, el PNB i l’N-VA. ‘Estimo Espanya, totes les regions d’Espanya i tots els espanyols, però no és el nostre tema. Donem llibertat als membres del nostres grups per a desenvolupar les seves idees, i és això que hem acordat’, va dir. 

Segons que explica CDC, Verhofstadt va enviar una carta ahir mateix al president Artur Mas en què es comprometia a defensar-lo ‘de qualsevol amenaça d’empresonament que rebi en el futur, quan convoqui el referèndum’. 

El grup liberal ha perdut vint-i-cinc eurodiputats en aquestes últimes eleccions i és ben probable que perdi la tercera posició a l’eurocambra pel creixement del grup dels conservadors i reformistes, amb seixanta-tres diputats. Aquests dos elements –pèrdua d’eurodiputats i pèrdua de la tercera posició– havien obert la porta de bat a bat a l’entrada de noves formacions. I els sis eurodiputats espanyols d’UPyD i Ciutadans eren molt llaminers per al president del grup liberal, que opta a algun càrrec a la Comissió Europea i ha de negociar-lo amb més força de l’actual.

Primera envestida de Ciutadans

Però la convivència entre Ciutadans i CDC ha començat amb una querella contra Ramon Tremosa per ‘difamacions i calúmnies’. Immediatament després d’haver estat acceptat per l’ALDE, l’eurodiputat de Ciutadans Juan Carlos Girauta va anunciar que el seu partit duria als tribunals la ‘guerra bruta dels nacionalistes catalans durant aquestes negociacions’. Girauta va dir que el cap de llista de Ciutadans, Javier Nart, explicaria aviat la denúncia penal. I afegia: ‘Ha estat una campanya de falsedats, difamacions, calúmnies, guerra i dossiers bruts amb què els nacionalistes catalans han provat d’impedir allò que no han impedit.’ UPyD rumia de prendre les mateixes mesures legals pels ‘insults amb noms i cognoms’ que diu que ha rebut aquestes darreres setmanes. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any