L’Església en la Transició

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el títol ‘L’Església en la Transició’, Vicent Cremades i Arlandis ha escrit un llibre summament interessant (i que recomane) que com diu el subtítol explica ‘El fet nacional al País Valencià’.

Vicent Cremades, nascut a Bellreguard el 1947, va estudiar Filosofia i Teologia al Seminari Metropolità de Montcada i posteriorment va cursar estudis de Sociologia a la Universitat de París V i a la Universitat Johan Wolfgang Goethe de Frankfurt am Main, on obtingué el títol de graduat en Sociologia. Durant els anys 2009-2011 va fer el màster onteruniversitari en Història Contemporània a la Universitat de València i a l’Autònoma de Barcelona. Vicent Cremades s’ha especialitzat en la Transició i la Consolidació de la Democràcia. De fet el llibre ‘L’Església en la Transició’ és el resultat de l’estudi final del màster.

El llibre, amb 196 pàgines i editat per Riu Blanc (dins la col·lecció Estructures) presenta  cinc capítols, a més d’una introducció, la metodologia i unes conclusions, i també una cronologia de la Transició al País Valencià, a més d’uns annexos documentals molt interessants.

Són tres les parts que conformen el fil conductor d’aquest llibre: l’Església Valenciana com a institució, l’Església Valenciana en transformació, i finalment l’anàlisi que la  revista Saó ha fet de la Transició.

Com diu Vicent Cremades, el llibre ‘vol contribuir a mantindre viva la memòria històrica més recent, lluny del revisionisme que està sorgint els darrers anys’ i així, ‘explicar una història desconeguda per a les generacions sorgides a partir dels anys 80, així com dignificar la nostra història a través de la crònica de què va ocórrer i que va fer canviar la societat’.

L’objectiu principal del llibre es centra a investigar la Transició al País Valencià, a través dels continguts de la revista Saó, el naixement de la qual, el 1976, va coincidir amb un dels moments més intensos, més dramàtic i alhora més esperançador de la Transició d’un règim autoritari a un principi de democràcia.

El primer capítol del llibre tracta sobre l’Església Institucional Valenciana, amb un repàs als arquebisbes, al Seminari i els seus Rectors i a la formació del clergat.

Al segon capítol, Vicent Cremades aborda l’Església en transformació, amb temes com la litúrgia i l’ús (més aviat, el no ús) de la llengua, amb figures capdavanteres en el valencianisme, com mossèn Vicent Sorribes o el  P. Pere Riutort. També es fa menció de la intel·lectualitat del moment, representada per grans homenots de l’Església, com el canonge Espasa o mossèn Alfons Roig, i els capellans obrers i el compromís dels laics en la HOAC, la JOC i la JARC. Destaquen també en aquest capítol les figures de Vicent Miquel Diego i de Josep M. Soriano Bessó.
 
El tercer capítol del llibre presenta la situació de l’Església al País Valencià durant la Transició, amb una referència a les revistes Sicània Valencia Cultural i Gorg, així com també Anales del Seminario de Valencia i Iglesia Viva.

Un altre apartat és el que Vicent Cremades dedica al naixement i a la línia ideològica de Saó.

El llibre té com a propòsit contribuir a l’estudi de la memòria històrica més recent, ja que, com diu Vicent Cremades, ‘en l’actualitat hi ha moltes aportacions que parteixen d’un principi inequívoc, del revisionisme d’allò que va representar la Transició’.
 
De fet, ‘L’Església en la Transició’, pretén fer una crònica, ben interessant, de tot allò que va ocórrer i que va canviar la societat valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any