La tertúlia proscrita

La Guerra de Successió al Pla d’Urgell, dins dels actes del Tricentenari del GRTP

  • Esteve Meste i Francesc Pascual participaran en un acte, avui dissabte, a Sant Martí de Maldà

VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
01.03.2014 - 10:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Grup de Recerques de les Terres de Ponent ha preparat un extens programa d’activitats (pdf) per commemorar el Tricentenari del 1714 en una territori que va tenir un llarg epíleg, ja que Lleida va caure en mans borbòniques el 1707.

Ho recorda Miquel Torres, president del Grup de Recerques de les Terres de Ponent, en l’entrada del programa “1702-1714. La Guerra de Successió a les Terres de Lleida” (pdf) que inclou una dotzena d’activitats que van començar al gener i es desenvoluparan fins el setembre.

La Guerra de Successió i el Pla d’Urgell

Tot i que al Pla d’Urgell no hi ha cap activitat programada, persones del món cultural de la comarca sí que portaran fets i personatges del Pla d’Urgell a altres indrets.

És el cas de l’acte que tindrà lloc avui, dissabte, dia 1, a Sant Martí de Maldà (Urgell) on el l’historiador i director de la revista Barret Picat de Linyola, Esteve Mestre, parlarà de la “Guerra de Successió al Pla d’Urgell”. Ho farà a les vuit del vespre a la sala gran del Foment en un acte en que també hi participarà l’escriptor Francesc Pascual que llegirà poemes sobre la Guerra de Successió.

Els Desvalls

Uns altres personatges destacats del període recordat són els germans Desvalls, Antoni i Manuel. Militars destacats, el seu poble natal, el Poal, ja els hi preparat un seguit d’actes així com ho farà el Grup de Recerques de les Terres de Ponent. En aquest cas tornarà a ser Esteve Mestre que parlarà de “Els Desvalls del Poal i el Pla d’Urgell” en un acte que tindrà lloc el 7 de setembre al teatre Armengol de Bellpuig (Urgell).

Documents notarials

Els diferents actes inclouen xerrades; lectures de poemes, on també hi ha participat l’escriptor mollerussenc Josep Borrell, actual director territorial de Cultura a Lleida; actuacions musicals; ofrenes i, en casos puntuals, rutes per llocs destacats de la Guerra com Lleida i Almenar (Segrià) o Prats del Rei (Anoia).

L’extens programa també inclou la presentació del nou llibre de la col·lecció Cum Laude del GRTP “Documents notarials de la Segarra i l’Urgell relacionats amb la Guerra de Successió 1705-1714” del Dr. Josep M. Llobet. El llibre es presentarà en diferents poblacions ja que recull documents de molts indrets de la plana de Ponent.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any