Esquerra es presentarà sola a les europees

  • Ho ha decidit avui l'executiva del partit, que deixa una porta oberta al BNG i al PSM

VilaWeb
Redacció
31.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La direcció d’Esquerra va decidir ahir de presentar-se sola a les eleccions europees. Això sí, amb una candidatura ‘oberta a independents i a socialdemòcrates procedents de més formacions’ i deixant una porta oberta al BNG i al PSM. Ho va determinar l’executiva del partit en una reunió extraordinària ahir al vespre. D’aquesta manera, es descarta una coalició amb l’esquerra independentista basca d’EH Bildu, tot i els nombrosos contactes que hi ha tingut. Segons fonts del partit, Esquerra ha volgut prioritzar la marxa del procés català.

La setmana passada Esquerra també va anunciar que renunciava a crear una candidatura conjunta amb CiU per a evitar qualsevol fractura de l’acord sobre la consulta amb ICV-EUiA, que serà rival electoral a les europees, i amb la CUP, que haurà de decidir si es presenta a les eleccions.

Pel que fa a la incorporació del BNG i el PSM a la candidatura, Esquerra no la desestima fins que no s’acabi el termini de formalitzar la candidatura, el 10 abril. El consell nacional de final de març prendrà una decisió definitiva.

El 2009 ERC es va presentar sota el paraigua de la candidatura ‘Europa dels Pobles – Los Verdes’, juntament amb el BNG, Aralar, Eusko Alkartasuna, la Chunta Aragonesista, Nueva Canarias, Entesa per Mallorca i Los Verdes-Confederación Ecologista. La dificultat d’obtenir un escó a les europees (circumscripció única a l’estat espanyol) afavoreix que es formin coalicions entre els partits que no tenen una dimensió estatal, i per això ERC havia tingut contactes amb els seus ex-socis de coalició. Caldrà veure de quina manera estructuren finalment la candidatura els republicans per superar les difícils barreres d’accés al Parlament d’Europa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any