Junqueras: ‘Si Espanya inhabilita Mas o tanca el parlament, ja haurem guanyat’

  • Entrevista de Liz Castro al president d'ERC per a VilaWeb English

VilaWeb
Liz Castro (VilaWeb English)
13.01.2014 - 18:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha participat en les entrevistes que publica VilaWeb English i que fa l’editora Liz Castro a Twitter amb l’etiqueta #CatalanTalk. Junqueras, limitat per la brevetat dels cent quaranta caràcters, parla de la resposta que caldria donar a una hipotètica inhabilitació del president Mas i a la suspensió de l’autonomia, comenta el paper de la comunitat internacional en el procés d’independència i confia que el PSC no expulsarà els diputats dissidents perquè el partit no s’oposarà al dret de decidir. Finalment, ha recordat el seu desig de tornar algun dia a la universitat a fer classes.

Benvingut a #CatalanTalk, senyor Junqueras. El govern espanyol ha dit no al referèndum repetidament, i ha amenaçat amb accions legals. Què fareu si Espanya inhabilita el president de Catalunya o tanca el parlament?
—Nosaltres confiem en la gent i en la seva mobilització social. I si això passés als ulls del món ja hauríem guanyat.

Hauríem guanyat si tanquessin el parlament i apartessin el president Mas? Per què?
—Perquè nosaltres representem la democràcia i el món ha de defensar la democràcia, prenent partit contra el govern espanyol. El govern espanyol no pot tancar el parlament sense pagar-ne un preu molt alt. No creiem que ho facin.

Creieu que la comunitat internacional hi podria intervenir? Quin paper hi farà?
—L’opinió pública demanarà acció als seus governs per fer respectar la democràcia als països occidentals. Un dels papers de la comunitat internacional és fomentar la democràcia al món i, especialment, a occident.

Què poden fer els catalans i el govern per impulsar la posició de Catalunya al món?
—Ja tenim vincles amb institucions, organitzacions i persones que fomenten la posició catalana a l’estranger. Com més persones parlin de la nostra posició, més forta serà. Animem els catalans de l’estranger a parlar-ne.

Com serà la república catalana? Digueu-nos idees sobre programes socials, política energètica, la qüestió militar…
—Esperem ser un país europeu com els Països Baixos, Dinamarca o Finlàndia, que són un model per a nosaltres. Treballarem per tal de no repetir els errors que s’han comès en el passat. I per dur a terme les millors pràctiques.

Dijous hi ha una votació important al parlament. El PSC amenaça d’expulsar aquells que no segueixin la línia del partit sobre el referèndum. Acollireu als dissidents del PSC al vostre grup parlamentari?
—En aquest cas, haurà d’expulsar molts dels seus diputats. En qualsevol cas, esperem que el PSC donarà suport a la democràcia.

Però si aquests diputats socialistes són expulsats, els deixareu integrar-se al grup d’ERC al parlament?
—Esperem que es quedin al PSC. Voldrà dir que el PSC ha donat suport al dret de decidir. De moment, no preveiem pas aquesta possibilitat.

Ja som fora de temps. Però permeteu-me una darrera pregunta. Us he sentit parlar del desig de tornar a fer classes. Què ha estat el més dur de fer de polític aquest últim any?
—Les entrevistes 🙂 Sigui com sigui, espero tornar a la universitat algun dia.

Moltes gràcies per haver trobat temps per a parlar amb mi avui. Molta sort.
—Gràcies. Ha estat un plaer.

A continuació, us oferim els piulets originals de la conversa:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any