Francesc Homs: ‘Si ens quedem on som, morirem’

  • El conseller de la Presidència diu que hi ha predisposició per l'entrada d'ERC al govern

VilaWeb
ACN
05.01.2014 - 12:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, diu que entén ‘fins a cert punt’ que el procés sobiranista faci por a algunes persones, però assegura que si ens quedem on som, morirem: ‘I entre morir o la possibilitat de canviar, és evident que la gent s’apunta a la possibilitat de canviar.’ En una entrevista al diari El Punt Avui, creu que ‘qui apel·la a la democràcia no pot tenir por de res’.

Homs descarta que el govern espanyol suspengui l’autonomia catalana o posi ‘el president a la presó i augura que la posició de Madrid ‘acabarà canviant’. D’una altra banda, assegura que sobre la possible entrada d’ERC al govern, no hi ha res decidit.

‘Qualsevol procés polític que transcorri en un marc democràtic, a qui li pot fer por?’, assenyala. I afirma que les persones que ‘no volen que les coses canviïn sempre utilitzen l’argument de la por’. Preguntat per la possible intranquil·litat que podria generar el procés sobiranista entre els empresaris, ha destacat que ‘el procés català és una gran oportunitat’ per a ells. 

Sobre una hipotètica entrada d’ERC al govern, Homs ha recordat que ‘la predisposició hi és, i quan es decideixi, ja es comunicarà’.

En l’entrevista el conseller de la Presidència ha marcat tres oportunitats per al 2014 amb vista a la convocatòria de la consulta. D’entrada, ha assenyalat, cal aprofitar les eleccions europees com a possibilitat de comptar quants som: ‘Ens comptaran, més enllà de la manera concreta en què ens presentem.’ Els altres desafiaments són saber com s’aprofitarà l’Onze de Setembre i ‘superar el dia a dia’ perquè, ha advertit, des d’Espanya es posaran trampes a veure si es divideix el procés. 

Per Homs, el 2014, ‘més que complicat, serà un any de grans oportunitats per a Catalunya, de remuntades reals en tots els àmbits’. El conseller s’ha mostrat confiat que la democràcia ‘sempre acaba triomfant’ i que el govern espanyol ‘no pot sostenir en el temps i de manera indefinida que no es pot votar a Catalunya’: ‘Ni ens suspendran l’autonomia ni posaran el president a la presó. Ells saben que això no ho poden fer. Seria molt mal vist a escala internacional.’ Sobre els darrers moviments del ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, Homs ha dit que se sent ‘satisfet perquè ajuda a internacionalitzar la causa catalana’. 

Sobre el PSC, considera que a l’hora de definir la posició amb la consulta es va equivocar perquè va especular ‘pensant que la resta de partits no es posarrien d’acord amb la data i la pregunta, i es va voler avançar’.

Quant a la relació amb la cap dels populars catalans, Alicia Sánchez-Camacho, que va advertir que el PPC mai no tornaria a donar suport a CiU, Homs ha interpretat aquesta posició ‘en clau personal, d’ella’: ‘Alicia Sánchez té una situació política personal molt delicada en relació amb el seu propi partit, i per això no li dono més importància.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any