El PSC demana ara un ‘encaix singular’ de Catalunya mentre no es reformi la constitució

  • Navarro intentarà que Rubalcaba s'avingui 'a detallar' i concretar la reforma que el PSC vol impulsar

VilaWeb
ACN
26.12.2013 - 09:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC vol canviar la constitució espanyola per crear un estat federal. Però, com que ara per ara no hi ha cap indici que això sigui possibe, com a mínim a curt termini, el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena, ha demanat reformes que ‘evitin el xoc de trens’. En una entrevista a l’ACN, Lucena planteja una ‘redefinició singular i específica de l’encaix de Catalunya a Espanya’ perquè sigui impulsada immediatament i com a pas previ a la reforma constitucional.

Blindatge de competències, llengua i cultura o finançament serien alguns dels temes a reformar ara. També ha explicat que el PSC intentarà que el PSOE s’avingui a detallar totes i cadascuna de les reformes que els catalans volen que contingui la nova Constitució. Així li ho plantejarà Navarro a Rubalcaba. Els socialistes són conscients que no poden, a hores d’ara, portar a terme la reforma de la constitució que ells voldrien. I, en canvi, proposen un seguit de modificacions legals basades en una lectura àmplia de l’actual marc per evitar que ‘l’immobilisme i l’independentisme es radicalitzin¡.

Durant l’entrevista que Maurici Lucena ha concedit a l’ACN, el socialista ha detallat que “sense perdre de vista la gran reforma federal per a tota Espanya, en els propers mesos haurem de buscar una solució per a Catalunya a més curt termini”. “Haurem de plantejar que la redefinició de l’encaix de Catalunya dins d’Espanya ha de ser un pas previ a la reforma de la Constitució que plantegem”, ha concretat.

Segons Lucena, hi ha experts que avalen que aquesta “redefinició de l’encaix” només necessita d’una “revisió jurídica de la constitució bastant limitada”, i permetria impulsar reformes que “facin un reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, blindin competències en matèria lingüística i cultural, i facin un pas més en l’augment de l’autonomia financera aplicant el principi d’ordinalitat i sobretot més autonomia en els ingressos per a la Generalitat”.

Aquesta “fita intermitja” és per a Lucena un pas “necessari” per no haver d’esperar a que la reforma de la Constitució es materialitzi, i poder, mentre, “afrontar el problema polític que ara existeix” amb Catalunya. Tan convençut està que aquesta ha de ser la propera mesura a impulsar, que ha assegurat que “és molt probable que en els propers mesos Rajoy, convidat pels socialistes, plantegi una alternativa per a la redefinició de l’encaix de Catalunya a Espanya”.

En aquest sentit, ha volgut fer una crida a la negociació d’aquesta via d’entre períodes en la que ha volgut involucrar “al govern espanyol, a l’oposició al Congrés i als partits catalans”. “Hem de ser capaços de parlar de diferents alternatives, i una d’elles és la redefinició específica i singular de l’encaix de Catalunya a la resta d’Espanya”, ha dit, tot afegint que, segons ell, “té l’avantatge que, mentre la resta d’Espanya seguiria debatent el seu futur territorial, és possible una solució per evitar el xoc de trens que vindrà si l’immobilisme i el radicalisme s’accentuen”.

De fet, per a Maurici Lucena, aquesta proposta del PSC “permet que molts catalans tinguin la sensació que les seves demandes són ateses en un marc de diàleg”, i a més “no exigeix una obertura en canal de la Constitució sinó una reforma marginal en el contingut jurídic i polític”.

La reunió de Navarro i Rubalcaba

D’altra banda, Lucena ha explicat que té bones expectatives de la reunió que al gener mantindran a Barcelona el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. “L’objectiu de fons és actualitzar l’estratègia d’ambdós partits en relació a les novetats que el procés sobiranista ha incorporat a l’actualitat”, ha detallat.

A més, el PSC vol que aquestes trobades serveixin també per visualitzar que “l’acord entre Catalunya i la resta d’Espanya és possible” de la mà dels socialistes. En paral·lel, però, la cúpula de Navarro pretén que el conjunt del PSOE “posi fila a l’agulla per desenvolupar els principis rectors de la reforma de la Constitució”, és a dir, que es vagin fent passos ara per concretar algunes de les reformes que, segons el PSC, haurien d’impulsar-se en la nova carta magna i que no estan concretades al Document de Granada.

I és que aquell acord entre PSC i PSOE és un “punt de partida” per als socialistes catalans, però Navarro sap que haurà de pressionar perquè per a Rubalcaba no suposi un punt d’arribada que no deixi satisfets als catalans. “El plantejament del PSC és més ambiciós que el Document de Granada, i volem en els propers mesos anar detallant i desenvolupant les diferents dimensions del document”, ha explicat Lucena, tot assegurant que Navarro li plantejarà així a Rubalcaba per intentar posar en marxa aquest procés també al PSOE.

Els socialistes catalans no descarten, de fet, que “a mig termini” pugui haver un nou document consensuat entre PSC i PSOE que contingui un detall més ambiciós de la reforma plantejada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any