Interior obre una investigació interna sobre la detenció de l’empresari mort al Raval

  • Espadaler: 'No podem jutjar per unes imatges ni a cop de titular' · El conseller d'Interior demana calma a l'hora de valorar l'actuació de la policia en el cas de l'empresari mort al Raval · Dos vídeos mostren com els mossos van pegar-li

VilaWeb
Redacció
24.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va anunciar ahir que el seu departament havia obert una ‘informació reservada’ després d’haver-se fet públics dos vídeos de la detenció de l’empresari Juan Andrés Benítez al Raval. L’home fou detingut per agents dels mossos d’esquadra el dia 6 d’octubre i es va morir poc després dels fets. En resposta a una pregunta parlamentària, ahir Espadaler va demanar de no caure en la precipitació: ‘No es poden jutjar les actuacions policíaques per unes imatges ni a cop de titular. Els primers interessats que es resolgui el cas és el govern, el Departament d’Interior, els mossos i la ciutadania que té el dret de saber exactament què ha passat’, digué. Més tard, va voler matisar que obrir una informació reservada no volia dir ‘prejutjar ni fer un judici’ sobre uns fets, sinó que responia únicament a la voluntat ‘d’aclarir l’episodi com més aviat millor’.

De moment, Interior no apartarà del servei els vuit agents que van participar en la detenció de l’empresari i no prendrà cap decisió fins que la investigació no hagi conclòs si van actuar correctament o no. El conseller va explicar que tan de pressa com poguessin trametrien la informació que havia sol·licitat la justícia sobre l’operació.

Espadaler va dir que demanava, ‘per convenciment i responsabilitat’, que no es fessin judicis paral·lels: ‘No fem sentències a cop de vídeos ni de titulars.’ Amb tot, assegurà que veia ‘imprescindible i urgent’ que s’aclarissin els fets i que creia que s’havia d’arribar fins al fons de la qüestió per tres raons: perquè hi havia un ciutadà mort, perquè calia aportar tranquil·litat a la ciutadania i perquè per als mossos d’esquadra també era millor.

També van demanar-ne explicacions al president Artur Mas el diputat de la CUP David Fernàndez i el d’ICV Joan Herrera. ‘La brutalitat policíaca afecta totes les democràcies, la diferència és quina resposta política rep. Algunes versions han començat a canviar, la informació arriba mb comptagotes, i passaran coses més greus. Sense encobriment de silenci’, va dir Fernàndez. El president Mas va insistir, com Espadaler, que calia veure la seqüència sencera dels fets, sense prejutjar res: ‘Esperem a tenir tota la informació contrastada. Sense encobriment, cent per cent d’acord; també demano que no hi hagi prejudicis sobre el funcionament d’una policia democràtica.’ 

Els fets van passar al carrer de l’Aurora, al Raval de Barcelona, el dia 6 d’octubre a la matinada. Juan Andrés Benítez es va barallar amb un veí i, quan hi acudí la policia, la baralla ja s’havia acabat, però Benítez no es va voler identificar. Els agents el van acorralar i el van reduir a cops. Poc després el detingut es va morir d’infart. 

Segons la versió dels mossos, els cops que presumptament van desencadenar l’infart se’ls va fer ell mateix, però en el vídeo es veu com en rep molts per part dels agents, malgrat tenir-lo aparentment controlat.

Algunes associacions ho han qualificat de brutalitat policíaca i han demanat explicacions tant als mossos com a l’Ajuntament de Barcelona. Ahir la comissió que segueix els fets al barri del Raval es va tornar a reunir. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any