La recepta de la felicitat de Ferran Adrià, sencera en vídeo

  • Us oferim en vídeo el pregó íntegre que el cuiner ha fet per les festes de la Mercè

VilaWeb
ACN
21.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ferran Adrià va pronunciar ahir el pregó que donava el tret de sortida a les festes de la Mercè, al Saló de Cent de l’Ajuntament. Amb un discurs marcat per la improvisació i el sentit de l’humor, Adrià -que va titular el pregó ‘Restaurant felicitat’- va elogiar Barcelona, una ciutat que sent com a seva malgrat ser nascut a l’Hospitalet de Llobregat.

El cuiner ha convidat els ciutadans a gaudir dels ‘moments meravellosos’ que proporciona la ciutat, com la festa major, i a posar-la en valor. Adrià ha vinculat l’auge de la cuina catalana a una sèrie de valors, a la ‘recepta de la felicitat’. El batlle Xavier Trias li ha agraït que hagi volgut ser ‘als fogons’ de la festivitat que avui arrenca.

Ferran Adrià ha protagonitzat un pregó més distès del que sol ser habitual. Amb la seva particular desimboltura, el reputat cuiner no s’ha cenyit al guió que ell mateix s’havia preparat. Un text, en tot cas, titulat ‘Restaurant felicitat’, amb el qual Adrià ha esbossat la seva ‘recepta’ de l’èxit -i la felicitat-, en base a ingredients com la ‘puresa’, la ‘generositat’, la ‘innovació i la creativitat’, ‘l’esforç i la capacitat de sacrifici’, i tot plegat ‘cuinat amb sentit de l’humor’.

El cuiner ha animat els ciutadans de Barcelona a posar en valor una ciutat que, a fora, provoca ‘l’enveja del món’, ha afirmat. Amb modèstia, s’ha ofert per aportar idees ‘per millorar la ciutat’, però ha reclamat que en cap cas ‘tot esta malament’.

El creador del restaurant El Bulli, actualment al capdavant de la BulliFoundation, va néixer a l’Hospitalet de Llobregat. Però no obstant això ha dit sentir-se ‘molt orgullós de ser de Barcelona’, i ha remarcat que ell és tant de l’Hospitalet, com de la capital catalana, com de Roses.

En el seu repàs pels valors que, al seu parer, proporcionen l’èxit i la felicitat, Ferran Adrià ha subratllat la innovació i el canvi com elements fonamentals. En aquest sentit ha recordat que el gingebre era, a l’època medieval, ‘el nostre pa amb tomàquet’, per il·lustrar com les coses més establertes són més recents del que imaginem i poden canviar també en endavant.

El batlle de Barcelona, Xavier Trias, s’ha desfet en elogis cap Adrià, abans i després de la intervenció del pregoner. Trias li ha agraït especialment que, tot i no ser Barceloní de naixement, hagi establert a la ciutat el seu nou projecte. Finalment, el batlle ha celebrat que el cuiner hagi volgut ‘estar als fogons’ de la festa major, de la Mercè, en l’acte que li dóna el tret de sortida.

Acabat el pregó, el batlle, Adrià i una colla d’autoritats municipals i del país que eren presents han fet la tradicional sortida al balcó de l’ajuntament per saludar la multitud que s’hi agrupava, i donar començament al ‘Toc d’inici’, amb tots els components del ‘seguici inaugural’ -gegants, dracs, capgrossos…- i les colles bastoneres i dansaires.

Abans i durant la lectura del pregó, a la Plaça Sant Jaume s’hi havia concentrat també un grup nombrós de treballadors de TMB en una protesta laboral contra l’empresa pública, que s’han deixat sentir amb xiulets al llarg de l’acte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any