Margallo: ‘Aquest govern defensarà la unitat d’Espanya amb totes les eines diplomàtiques’

  • El ministre es reuneix amb el comissari de Mercat Interior de la UE, que després de la trobada amenaça de deixar una Catalunya independent fora de la UE · Margallo diu que no ha parlat del cas català amb els ambaixadors europeus

VilaWeb
Redacció
19.09.2013 - 19:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha fet avui un pas més en l’ofensiva diplomàtica contra l’independentisme. Després d’haver-se reunit fa uns dies amb els ambaixadors lituà i letó, avui ho ha fet amb tots els ambaixadors de la Unió Europea per una banda i amb el comissari europeu del Mercat Interior, el francès Michael Barnier. Margallo ha assegurat que en la trobada amb els ambaixadors no s’han tractat les reivindicacions d’independència de Catalunya, però, per a la majoria, costa de creure, i, de fet, just després de la reunió ha dit que el seu govern defensaria ‘sempre la Constitució i la unitat d’Espanya amb totes les eines diplomàtiques que tingui a l’abast’.

A la sortida de la reunió, alguns ambaixadors han dit que no havien parlat de Catalunya però, per exemple, l’ambaixador d’Eslovàquia ha afirmat que no estava autoriotzat a parlar del contingut de les converses. L’equip del ministre espanyolha assegurat que s’havia parlat de la situació econòmica a Europa, les eleccions alemanya i Síria.

Barnier: ‘Brussel·les no hi intervindrà’

I just després de la reunió amb el comissari Barnier, tant l’un com l’altre han tornat a amenaçar amb la idea que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea en cas d’independitzar-se. Margallo ha exhibit així el suport públic del comissari europeu, que, amb tot, ha dit que la Unió Europea vetlla per respectar la sobirania dels ciutadans i que l’organització territorial i institucional de cada país recau en ells ‘i no és tasca de Brussel·les’. De fet, ha dit que no pensa intervenir en el procés, car és competència de cadascun dels estats. Això sí, respecte la pertinença a la Unió, ha dit: ‘La regla és que si una regió que forma part d’un estat membre s’independitza, aquesta quedar fora de la Unió i ha de negociar un nou tractat d’adhesió.’

Margallo, per la seva banda, ha dit que és obligació del govern espanyol ‘és intentar convèncer els catalans que els convé estar plenament integrats a Espanya i a Europa’. Per Margallo, l’adhesió d’Espanya a la Unió ha beneficiat tot l’estat espanyol,  però especialment ‘les comunitats més obertes: Catalunya i la Comunitat Valenciana’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any