Almunia, ara fa un any: ‘No és honest dir que Catalunya quedaria fora de la UE’

  • El vice-president de la CE diu es contradiu avui amb les declaracions que va fer la tardor de l'any passat

VilaWeb
Redacció
16.09.2013 - 14:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president de la Comissió Europea, el socialista Joaquín Almunia, ha dit que si Catalunya s’independitzés d’Espanya quedaria fora de la UE. ‘La part segregada no és membre de la Unió Europea’, ha amenaçat. Però tan sols fa onze mesos, Almunia mateix va ser encara més contundent quan va dir tot el contrari del que ha dit avui: ‘No es pot donar una resposta taxativa de dir que si algú es segrega, es queda fora i no sabem res més d’ell pels segles dels segles, no és així’. I va afegir: ‘Tots som ciutadans europeus, i un cop ets ciutadà europeu tens uns drets com a ciutadà’.

Això ho va dir el 23 d’octubre de l’any passat, un mes després de la gran manifestació de l’Onze de Setembre a Barcelona. Aleshores, ja va rectificar de seguida, i el 5 de novembre deia: ‘Si una part d’un territori d’un estat membre se separés aquesta part quedaria fora, i hauria de tornar a començar’.

Avui, en una conferència al Cidob, a Barcelona, ha tornat a dir el mateix. Almunia ha declarat que sent una gran l’estimació que sent per Catalunya, i ha instat els governs català i espanyol a tractar el futur polític de Caralunya ‘en una taula cara a cara i amb el cap fred’ en comptes de per carta.

Cap menció a la negociació del cas escocès

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, que ha acudit com a oient a l’acte, ha dit a la premsa que les declaracions d’Almunia són una ‘lectura jurídica’ estricta, però hi ha casos on s’està negociant, com l’escocès, i no creu que acabi amb Escòcia fora de la Unió. Almunia no ha fet cap referència al cas d’Escòcia.

Almunia també ha explicat que veu amb ‘molta preocupació’ el procés sobiranista de Catalunya, especialment ‘després de llegir les cartes’ que han intercanviat els presidents català i espanyol, Artur Mas i Mariano Rajoy, sobre la possibilitat d’una consulta sobre la independència. Almunia ha apuntat que el conflicte també genera preocupació en diverses instàncies de la Unió Europea i ha demanat als dos presidents que busquin ‘vies per canalitzar’ la situació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any