El COI elegeix Tòquio per al 2020 i condemna Madrid a un nou fracàs

  • La capital espanyola, descartada a la primera · Tòquio i Istanbul superen la primera votació dels membres del COI

VilaWeb
Redacció
07.09.2013 - 20:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tòquio serà la ciutat que organitzarà els Jocs Olímpics i Paralímpics del 2020, imposant-se a Istanbul en la votació definitiva. La candidatura de Madrid havia quedat eliminada de la pugna en la primera votació que havien fet els membres del Comité Olímpic Internacional (COI) a Buenos Aires (Argentina). La capital japonesa ha fet valer la condició de favorita amb què havia arribat a la cita, presentant la candidatura més completa tècnicament.

Un nou fracàs de Madrid

La primera votació havia de servir per descartar una de les tres candidatures. Els representants de la candidatura de Madrid estaven convençuts que seria una de les dues finalistes, i per això les televisions espanyoles anunciaven la decisió final per a quarts d’onze del vespre, donant per fet que se superaria fàcilment la primera votació, i menystenint la candidatura d’Istanbul.

Justament ha estat Istanbul la ciutat que ha deixat Madrid sense opcions. En aquesta primera votació hi ha hagut un empat entre la capital espanyola i la turca; Tòquio havia obtingut més vots i havia passat a la votació final. Calia desempatar, i els membres del COI han tornat a votar, en aquest cas només entre Madrid i Istanbul, i en el desempat Madrid ha quedat fora.

Abans de l’elecció, els representants de les candidatures havien fet l’última i definitiva presentació davant els cent-quinze membres del COI.

A l’acte hi assisteixen un mínim de quatre caps d’estat i quinze cases reials. Sis forces de seguretat coordinades i més d’un miler d’efectius seran els encarregats de blindar la capital argentina per a l’ocasió.

Tòquio

Tòquio era l’única candidata que ja ha organitzat uns Jocs Olímpics amb anterioritat. En va ser l’organitzadora l’any 1964, i va permetre que es convertís en la ciutat moderna i tecnològica que és dia, i deixés enrere la destrucció que va representar el conflicte de la Segona Guerra Mundial per tot el país. Els representants japonesos destacaven aquesta darrera experiència per sumar punts. 

De fet, el COI considerava el projecte de Tòquio 2020 el més complet tècnicament, amb estadis coberts i fàcils desplaçaments entre els diferents llocs de competició. També se’n valorava l’economia i la capacitat organitzativa del país. A més, la ciutat compta amb bons serveis mèdics, transports, seguretat i allotjament. 

Els dubtes eren en la contaminació que la crisi nuclear de Fukushima va provocar i el poc suport popular que el projecte tenia entre els japonesos, per sota del 70%. Però finalment aquests inconvenients no han estat un obstacle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any