Un ex-regidor de l’Olleria, víctima d’un nou cas de discriminació lingüística per part de la policia

  • Josep Vidal denuncia un tracte vexatori de la policia espanyola pel fet de parlar en valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.08.2013 - 00:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Compromís ha anunciat que demanarà la compareixença a les Corts de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, perquè explique si s’han pres mesures contra els atacs als valencianoparlants. Josep M. Pañella, portaveu de Compromís en matèria lingüística i cultural, ha recordat que es tracta ‘d’uns atacs que provenen d’agents de les forces del l’ordre i que en ple segle XXI i en una societat democràtica no haurien de passar’.

Entre altres casos, s’ha referit al que ha denunciat l’ex-regidor ollerià Josep Vidal, qui va ser víctima d’un tracte vexatori per part de de la policia espanyola per parlar en valencià. Compromís farà arrbar el cas al Ministeri de l’Interior espanyol a través del diputat Joan Baldoví. Pañella ha recordat també fets com les denúncies falses d’agents de la guàrdia civil ‘a persones que els parlaven en valencià’, i les agressions d’agents privats a l’Arenal Sound de Borriana.

Josep Vidal: ‘Vaig patir un tracte vexatori per haver parlat en valencià’

Josep Vidal, funcionari de la Generalitat, va sortir de la ciutat admnistrativa Nou d’Octubre per esmorzar dimecres a mig matí i fou víctima d’un nou cas de discriminació per haver parlat en català a un agent de policia. ‘Un policia nacional em va demanar que m’identifiqués i vaig quedar molt sobtat. No sabia massa bé què volia i li ho vaig preguntar. Em va contestar: “No haig de donar-te explicacions i parla’m en castellà per educació”‘, ha explicat a VilaWeb. Vidal va ser el primer regidor del Bloc a l’Ajuntament de l’Olleria, en les eleccions de 1999.

A partir d’aquí, Vidal assegura que les formes del policia espanyol van ser molt violentes: ‘Vaig patir un tracte vexatori i òbviament ho atribuïsc al fet d’haver-li parlat en català perquè després ho va repetir diverses vegades’. ‘Després va venir un company seu i es va suavitzar, tot i que el primer agent li va explicar que li havia parlat en valencià i va dir que ‘”què m’havia cregut”, continua explicant Vidal. ‘T’agarren amb traïdoria perquè el carrer on jo era, era molt estret i no tinc testimonis’.

Vidal, com a funcionari, és del parer que aquesta actitud no és pròpia d’un treballador públic i recalca que ‘aquest cos policial ja ha protagonitzat diversos episodis semblants al País Valencià i és inadmissible’.

De moment no vol denunciar els fets perquè ha denunciat el cas i ha enviat un escrit a la Direcció General de la Policia, informant dels fets, i primer vol rebre una resposta sobre la seua demanda que ‘es depuren responsabilitats per aquest agent’. Vidal assegura que més endavant prendrà altres vies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any