ICV i UGT desmenteixen La Vanguardia sobre la Via Catalana

  • Neguen haver pressionat l'ANC per canviar el nom de la cadena humana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.08.2013 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ni ICV ni UGT no han fet en cap moment cap petició formal per a canviar el nom de la cadena humana per la independència. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ICV i UGT han desmentit a VilaWeb la informació que publica avui La Vanguardia, que afirma que Unió, ICV i UGT han demanat que la cadena canviï de nom per passar a ser la cadena pel dret de decidir. 

Segons aquest diari, Joan Herrera va enviar un missatge a l’ANC en què supeditava el suport de la formació a la cadena humana al fet que la reivindicació no fos per la independència sinó pel dret de decidir. Tanmateix, fonts d’ICV han declarat a VilaWeb: ‘No direm a l’ANC quin lema ha de posar’. La copresidenta d’Iniciativa Dolors Camats, ha explicat a aquesta tarda que el partit hauria preferit que la cadena fos dedicada al dret de decidir i no a la independència, cosa que ‘permetria que s’hi acollís més gent, a més dels independentistes’, però ha negat rotundament haver pressionat l’ANC per canviar-ne el lema. De fet, fa pocs dies el mateix coordinador nacional de la formació, Joan Herrera, deia que ICV podria participar i sentir-se còmoda en la cadena humana perquè la seva gent podria encaixar en la convocatòria. Camats també ha dit avui que està convençuda que el partit trobarà la ‘manera d’encaixar-hi’.

Per la seva banda, l’ANC ha recordat la bona sintonia amb ICV i amb UGT i ha desmentit que cap d’aquestes dues organitzacions els hagi demanat formalment, a diferència d’Unió, de canviar el concepte de la Via Catalana. De fet aquest mateix matí hi ha hagut una reunió sobre la Via Catalana entre UGT i l’ANC. 

Una subtil manipulació

Ahir Josep Maria Àlvarez, secretari general d’UGT, va fer una entrevista a Europa Press. El text de l’agència, que podeu consultar ací, diu: ‘Àlvarez ha defensat la cadena humana que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzarà aquesta Diada per ‘jugar a favor’ del dret de decidir.’

El secretari general d’UGT, doncs, no critica la convocatòria sinó que diu que aquesta convocatòria independentista juga a favor del dret de decidir i per això la defensa.

Tanmateix, en l’edició en paper d’avui, La Vanguardia, després d’explicar la carta on Unió demana de retirar la demanda d’independència i substituir-la per la del dret de decidir, inclou una versió de les mateixes declaracions però que n’altera el significat.

Diu La Vanguardia: ‘D’altra banda, el colíder d’ICV per Catalunya, Joan Herrera, va transmetre divendres passat a l’ANC un missatge similar [al d’Unió] en què supeditava el suport de la formació ecosocialista a la cadena humana de la Diada que la reivindicació no sigui la independència sinó el dret a decidir, que disposa d’un suport més generalitzat entre la població catalana. I des del sindicat UGT, el secretari general a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va defensar que la cadena humana que l’ANC organitzarà la pròxima Diada suposi ‘jugar a favor’ del dret a decidir.’

D’aquesta manera, mutilant les declaracions d’Àlvarez i posant-les en un context contrari a la convocatòria, La Vanguardia intenta aparentar que UGT també vol que l’ANC canviï la Via Catalana.   


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any