Un diputat del PP europeu avisa Rajoy que es prengui seriosament el referèndum català

  • És l'opinió de l'exministre d'Afers Estrangers d'Eslovàquia i eurodiputat, Eduard Kukan

VilaWeb
ACN
30.06.2013 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president espanyol, Mariano Rajoy, s’ha de prendre “molt seriosament” la carta del president Artur Mas demanant-li la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya. Aquesta és l’opinió de l’exministre d’Afers Exteriors d’Eslovàquia i eurodiputat pel partit popular europeu, Eduard Kukan, que en una entrevista a l’ACN a Brussel·les destaca que “l’única manera” de solucionar la situació a Catalunya “és a través d’una negociació política”. Per Kukan, que va ser el responsable d’Exteriors eslovac entre el 1998 i el 2006, tard o d’hora hi haurà “algun tipus de negociació” entre Madrid i Barcelona. “Espero contactes i negociacions directes entre les dues parts”, destaca.

“Estic totalment al cas de la situació al vostre país”, assegura Eduard Kukan a l’ACN, afegint que “el govern central està molt en contra” del referèndum mentre els catalans “estan mostrant el seu interès, i manifestant que volen” decidir el seu futur. “Entenc el desig de la gent per aconseguir la seva independència o el seu propi estat. Crec que s’ha d’entendre, tenen la seva historia, la seva cultura, se’n senten orgullosos”, indica.

“Crec que la carta del president català s’ha de prendre molt seriosament des del govern espanyol”, defensa aquest polític eslovac, del mateix grup parlamentari a l’Eurocambra que el PP de Rajoy. “L’única manera de tirar endavant és a través d’una negociació política, no veig cap altra possibilitat, encara que aquesta sigui molt difícil”, argumenta Kukan. Segons diu, el govern català ha d’insistir en la petició d’una consulta legal “i no intentar altres camins”. “Cal intentar una vegada, i una altra, i una altra. La voluntat de la gent, al final, prevaldrà si es comporten amb responsabilitat política i demanen els seus drets”, destaca.

“Crec que a mida que la situació es desenvolupi, i si les peticions són consistents, en algun punt començarà algun tipus de negociació. Espero contactes i negociacions directes entre les dues parts”, destaca l’exresponsable d’Exteriors eslovac, que durant el seu temps al càrrec s’havia entrevistat amb el president Jordi Pujol o amb el que llavors era el seu homòleg espanyol, Josep Piqué.

Per Kukan, cal que el govern espanyol accepti les converses amb Catalunya pel referèndum, com ha fet l’executiu de David Cameron al Regne Unit en el cas escocès. “No estic en disposició de donar consells als meus col·legues espanyols, són independents i sobirans i han de prendre les seves pròpies decisions. Només puc dir que en una situació difícil, i quan hi ha posicions contradictòries, té sentit negociar”, assegura.

L’exministre eslovac espera que la situació catalana es resolgui “per la via pacífica” i diu que una consulta no vinculant a través de la llei catalana de consultes no refrendàries “no faria mal a ningú”. “Si no és vinculant legalment, si el resultat no s’ha d’aplicar obligatòriament, crec que no faria mal a ningú”, destaca, preguntat sobre la possibilitat que Catalunya optés per aquesta via davant d’un ‘no’ de Madrid al referèndum.

Kukan creu que la situació a Catalunya “és discutida i se segueix” a totes les capitals europees perquè els diversos governs volen tenir “la visió correcte per quan passi alguna cosa”. Mentrestant, però, “ningú vol fer res que pugui ferir el govern espanyol”. A nivell europeu, aquest eurodiputat és “molt escèptic” sobre la possibilitat que la qüestió catalana es debati formalment.

“Si la independència s’assoleix amb un acord polític”, diu Kukan, “com en el cas d’Eslovàquia”, els altres països membres de la UE “ho reconeixeran i ajudaran” al nou estat català. A més, a nivell econòmic també podria haver-hi beneficis. “Estic segur que les empreses estrangeres estarien disposades a invertir al país, i això afectaria positivament a l’economia local”, destaca, i recorda com a Eslovàquia van créixer les inversions des de l’estranger uns anys després de la separació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any