‘Continuarem fent acció exterior al servei de Catalunya si no ens retiren el passaport’

  • El secretari d'Exteriors del govern, Roger Albinyana, afirma que la seva activitat no està 'subjugada ni condicionada' al govern espanyol

VilaWeb
Redacció
15.06.2013 - 09:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’acció exterior de la Generalitat no estarà ‘subjugada ni condicionada’ als plantejaments del govern espanyol tot i la Llei d’acció exterior que ha aprovat aquest divendres el govern espanyol i amb la qual vol reforçar la seva capacitat de coordinar l’activitat que duen a terme totes les institucions, inclosos l’estat espanyol i les comunitats autònomes. El secretari d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat, Roger Albinyana, ha assegurat que es mantindran obertes les cinc delegacions i les 65 oficines sectorials a l’estranger i ‘les adaptarà segons les necessitat de cada moment, no segons l’opinió de l’estat espanyol’.

Sense concretar si la Generalitat obrirà més delegacions, Albinyana ha destacat que en el moment actual l’acció exterior “és més necessària que mai”, tant per a les empreses com per al procés de transició nacional, i en aquest sentit ha avançat que el govern prepara la seva pròpia llei d’acció exterior que vol aprovar abans de l’estiu per iniciar el tràmit parlamentari el curs que ve.

“No volem mantenir un pols entre ambdues lleis, però defensarem les nostres competències”, ha asseverat, i ha afegit que la Generalitat continuarà fent acció exterior “al servei dels ciutadans i les empreses “de Catalunya “si no ens retiren el passaport”.

Tot i que es vol esperar a tenir el text definitiu de la llei, Albinyana ha subratllat que tot i que la Generalitat haurà d’informar el govern espanyol de les delegacions i oficines a l’exterior que vulgui obrir, “aquest serà un tràmit consultiu i no vinculant”. Amb tot, admet que en els darrers anys s’ha detectat “una voluntat fiscalitzadora” per part de l’estat espanyol envers el Govern i la possibilitat d’obrir delegacions catalanes a l’exterior. I aquesta fiscalització, ha dit Albinyana, “no ens agrada”.

Aquest divendres Margallo ha explicat que la intenció de la llei és deixar enrere la situació “selvàtica” dels últims anys i “integrar” les accions de tots els actors per tenir “una orquestra” en comptes “d’un conjunt de solistes desafinats sense partitura”. Albinyana ha destacat la voluntat del govern de respectar “al màxim” la tasca del govern espanyol en l’àmbit internacional i demana “una actitud recíproca”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any