ICV es distancia del sobiranisme

  • Els ecosocialistes dibuixen amb gestos i declaracions un perfil nou, més exigent amb el procé

VilaWeb
Redacció
27.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa per Catalunya-Verds ha anat fent un acostament progressiu cap al sobiranisme des de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l’estatut, l’any 2010, i sobretot des de l’Onze de Setembre de l’any passat. Però aquestes últimes setmanes ha fet gests marcant una certa distància amb el sobiranisme: des de l’absència de Camats en l’acte unitari de Sabadell (que, segons els organitzadors, ella trobava massa independentista) fins a les crítiques a CiU i ERC pel fet de ‘vincular el dret de decidir a una sola opció’ i la negativa a integrar una candidatura conjunta a les eleccions europees de l’any vinent.

En l’assemblea  del mes passat, ICV va fer un pas important: va fixar com a objectiu l’estat propi, independent o federal, i va demanar que la pregunta del referèndum no tingués opcions múltiples, sinó que es demanés de manera ‘clara i inequívoca’ sobre l’estat propi. A més, va decidir que tan bon punt se sabés la pregunta que es faria, es consultaria la militància per decidir el vot que demanaria la formació.

Aquest cap de setmana la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, va criticar que CiU i ERC vinculessin el dret de decidir ‘amb una sola opció’. I va dir que ICV no facilitaria les coses ni a l’estat espanyol ni al govern; als uns, perquè enfocaven la qüestió només des de la perspectiva del xoc de trens; i als altres, perquè promovien la idea de ‘l’independentisme màgic’ per resoldre els problemes.

La fricció entre ICV i ERC es va palesar aquesta setmana passada amb l’enganxada entre Joan Herrera i Oriol Junqueras a Twitter. El president d’ERC el va acusar d’haver mentit perquè havia destacat un article d’El País que deia: ‘ERC avala que CiU continuï fent retallades en sanitat perquè el pressupost “el decideix Madrid”.’ Junqueras va dir a Herrera, en un piulet: ‘És llastimós que menteixis d’aquesta manera, Joan. Afortunadament, a ICV, hi ha molta gent amb una actitud molt més digna.’

No a la candidatura conjunta a les europees

A més, fa poc més d’una setmana ICV va desestimar la possibilitat de formar una candidatura conjunta entre CiU, ERC i ICV a les eleccions europees de l’any vinent per promoure el dret de decidir. La proposta havia estat defensada amb força per Ernest Maragall, entre més, i aplaudida per l’eurodiputat Ramon Tremosa. Però Dolors Camats en va dir: ‘No és la nostra aposta. És enganyar la gent i és clarament una cortina de fum per tapar les vergonyes de CiU i de la seva aliança de govern amb ERC.’

Segons diverses fonts consultades per VilaWeb, els eco-socialistes es troben incòmodes pel fet que CiU i ERC tiren pel dret en el procés sobiranista, seguint els ritmes que han pactat i sense comptar massa amb l’opinió ni d’IVC ni de la CUP:

Però també hi podria haver un factor més aviat electoral. Aquests gests d’ICV marcant distància envers el sobiranisme podrien respondre a una voluntat de tranquil·litzar els sectors més renuents a la independència dins la formació i dins la coalició: EUiA sempre ha estat més clarament contrària a l’independentisme. Ara els sondatges d’opinió indiquen un fort ascens d’Izquierda Unida a l’estat espanyol. I a les eleccions europees de l’any que ve caldrà veure amb qui es presenta ICV, vist que descarten l’opció conjunta amb CiU i ERC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any