L’autora del reportatge de Telemadrid s’hi referma

  • ERC exigeix una rectificació pública i contundent a la cadena pública, que compara catalanisme amb nazisme i estalinisme

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.05.2013 - 08:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El reportatge que va emetre dimarts Telemadrid en què comparava el discurs dels nacionalistes catalans i bascs amb la propaganda nazi i estalinista ha aixecat molta polseguera. ERC ja ha demanat una rectificació pública a la cadena pública madrilenya, però de moment l’única resposta que ha obtingut ha estat de la periodista responsable del reportatge, Cristina Ortega, que mitjançant Twitter s’ha refermat en tot allò que hi deia i hi defensava. Diu que se n’han fet interpretacions esbiaixades i reitera que ‘Mas utilitza tècniques de propaganda nazi’.

De fet, Ortega reitera els arguments del reportatge citant i repiulant un perioidsta de la cadena Onda Madrid, Rafael Cerro.

L’article que enllaça Ortega insisteix en la mateixa qüestió que el reportatge, parla dels mals del nacionalisme català i arriba a dir: ‘Els nacionalistes [catalans] persegueixen l’espanyol de la mateixa manera que Franco va proscriure el català.’

Rafael Cerro diu més coses a Twitter que la periodista de Telemadrid repiula: ‘Mas no és nazi; utilitza tècniques de propaganda nazi. Ho fa bé.’ I més: ‘A. Mas copia Goebbels: repeteix alguna cosa i ho acabaràs convertint en cert.’

La comparació del catalanisme amb el nazisme

El reportatge de Telemadrid comparava els discursos d’Artur Mas, Oriol Junqueras i Alfred Bosch defensant la consulta i el dret de decidir amb la manipulació dels règims totalitaris, com el nazisme i l’estalinisme. ‘La propaganda estalinista ho va crear, els nazis ho van perfeccionar i avui s’apodera i ens articula sense que gaire gent en sigui conscient. És la perversió del llenguatge. El nacionalisme [basc i català] viu obsessionat per imposar el seu llenguatge’, diu el reportatge.

‘CiU i ERC intenten fer-nos empassar la seva consulta sobiranista’, diu la periodista Cristina Ortega, mentre apareixen imatges d’un retrat de Juan Carlos cremant-se. ‘El que volen dir és ruptura’, afegeix.

I demana l’opinió de suposats experts, com ara el sociòleg Amando de Miguel i el director del departament de Llengua de la Universitat Rey Juan Carlos, Fernando Vilches. ‘Per als qui volen ocultar alguna cosa, el llenguatge és una magnífica arma per a manipular’, diu Vilches, que encara afegeix que, ‘quan diuen que la consulta és perquè el poble decideixi, en realitat volen preguntar: ‘Ens n’anem, oi que sí?’ ‘Són mil anys d’història junts’, acaba De Miguel.

El reportatge fins i tot diu que es parla de normalització lingüística quan en realitat es vol dir ‘imposició del català’.

‘Fer passar eufemismes per amagar el vertader significat de les paraules és una estratègia comuna, sobretot en polítiques totalitàries. Per a imposar un projecte no hi ha res com una bona pirueta semàntica’, acaba dient la periodista de Telemadrid.

Petició de rectificació

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha fet arribar una carta a José Antonio Sánchez Domínguez, director de Telemadrid, per exigir ‘una rectificació pública, clara i contundent’ de la cadena i del seu director. De la mateixa manera, demana l’oportunitat de poder aclarir i ‘desmentir les falsedats’ incloses en el reportatge. Bosch també diu que, tractant-se d’una concessió amb participació de les administracions públiques, es reserva ‘la possibilitat de demanar comptes a les institucions pertinents’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any