Joan Herrera: ‘Som majoria, som millors, som més justos i volem guanyar per canviar les condicions de vida de la gent’

  • El copresident d'ICV reclama una gran unitat de les esquerres en les eleccions europees del 2014 per combatre a Merkel i al BCE

VilaWeb
ACN
20.04.2013 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El copresident d’ICV Joan Herrera s’ha mostrat convençut que els valors d’igualtat, llibertat i equitat que defensa el partit són avui “centrals” en la vida política catalana i, “sense perdre radicalitat”, creen l’oportunitat per convertir-se en majoritaris. “Som majoria, som millors, som més justos i volem guanyar per canviar les condicions materials de la vida de la gent. D’això va l’assemblea”, ha exclamat davant l’ovació dels participants a la 10a assemblea de la formació. Herrera ha explicat que cal “canviar-ho tot” per acabar amb les polítiques neoliberals arreu d’Europa i ha proposat una gran aliança de les esquerres en les eleccions europees del 2014 per combatre a “Angela Merkel i al BCE”.

“Volem obrir un procés constituent per canviar-ho tot”, ha afirmat Herrera. Un procés constituent que el líder ecosocialista planteja que no pot ser únicament català o espanyol sinó que ha de ser europeu. Herrera reivindica més mobilització social, però també més política perquè el debat no sigui inherent a les institucions. El líder ecosocialista ha reivindicat una majoria alternativa de govern per desbancar les polítiques de CiU i PP, “contràries” als interessos de la majoria. Una majoria que des d’ICV es creu que representen els seus ideals, tot i que el partit necessita ampliar la seva base social per aconseguir-ho i fer-ho de manera conjunta amb altres forces d’esquerra.

Tot i l’amplitud de la lluita “per canviar-ho tot”, el copresident d’ICV ha explicat que calen objectius concrets per començar a canviar el sistema. N’ha plantejat quatre a curt termini: una ILP que garanteixi una renda mínima de ciutadania -per a la qual ICV està recollint signatures-; la renegociació del deute per deixar de pagar “algunes coses”; la creació d’una banca pública que, segons ell, es podria estructurar a través de l’actual Catalunya Caixa; i la recuperació de l’ús social de la propietat privada per posar els habitatges buits, especialment dels bancs intervinguts, a disposició del lloguer social.

“L’objectiu de la política econòmica no ha de ser el dèficit, sinó l’atur”, ha reivindicat el líder ecosocialista, que ha criticat que el debat al voltant del sostre de dèficit se centri exclusivament en la xifra i no en l’índex de desocupació. A més, ha insistit en criticar la prioritat en els pagaments de les administracions després de la reforma constitucional i de l’aprovació de la llei d’estabilitat pressupostària. “En Mas diu que nohi ha diners i es plantegen unes retallades ja sigui de 2.000 o de 4.000 milions. En canvi, centenars de milions van a parar a la banca, perquè diuen que no ha de caure. I la salut dels nostres pares? I l’educació dels nostres fills? Sí que poden caure?”, ha preguntat Herrera als governs de CiU i del PP.

“PP i CiU volen aprofitar la crisi per fer allò que no s’atrevirien a fer en cap altra circumstància”, ha assegurat el copresident d’ICV, que ha trobat un exemple recent en “la privatització de la gestió de l’aigua”. Tampoc li convenç l’actitud de PSC i PSOE que, després d’avalar la reforma constitucional per prioritzar el pagament del deute, ara “sembla” que vol aplicar polítiques keynesianes, tot i que centrades “en el mateix model de creixement que ens va portar a la crisi”.

“Quant millor és per ells, pitjor per nosaltres”, ha insistit en relació als interessos de CiU i PP i als interessos econòmics del sector financer i dels especuladors. Herrera ha comparat el retrocés del sindicalisme que ha representat la reforma laboral i “l’atac a la democràcia i al municipalisme” de la reforma de la llei de bases locals amb els atacs al sindicalisme i al municipalisme que, segons ell, van protagonitzar la gestió de Margaret Thatcher al Regne Unit.

La realitat “duríssima” que viuen els ciutadans de Catalunya s’exemplifica en dades com l’índex d’atur o el de pobresa però, segons Herrera, es palpa amb un simple cop d’ull al carrer. “Jo he vist veïns de l’escala dels meus pares buscant en les escombraries. Estem parlant d’això. De coses que només havien vist les persones més grans”, ha lamentat.

Dret de decidir

El procés constituent i la voluntat de canviar-ho tot també reserven un paper especial al dret de decidir. “El fet nacional també és un fet social”, ha destacat. En tot cas, els ecosocialistes no volen que el procés per convocar una consulta es faci de manera precipitada (però sí durant aquesta legislatura) ni que s’exclogui a ningú ni serveixi per confrontar diferents realitats socials. “Ni tapant corrupció o retallades”, ha afegit.

La ponència política d’ICV atribueix al Parlament un paper essencial en l’exercici del dret a decidir, i també parla de la necessitat d’arribar a un ampli consens social. El suport dels ecosocialistes a la consulta és unànime, tot i que el partit no es posicionarà sobre el sí o no fins que es conegui quina serà la pregunta.

Aquest dissabte es debatran les més de 1.000 esmenes presentades a la ponència política (600 de les quals ja han estat acceptades) i el document se sotmetrà a votació diumenge. Durant el cap de setmana també s’escollirà la nova executiva dirigida per Joan Herrera i Dolors Camats .

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any