Bauzá fa una passa més en els atacs contra el català a l’escola

  • El Círculo Balear es mostra satisfet: 'Es posarà fi a la pancatalanització' a l'escola

VilaWeb
Redacció
10.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern de les Illes, José Ramón Bauzá, va anunciar ahir que els llibres de text serien disponibles en ‘balear’, amb les variants de mallorquí, menorquí i eivissenc, per al curs 2013-2014. Ho va explicar la Fundación Círculo Balear (FNCB), després d’una reunió amb el president.

El president de FNCB, Jorge Campos, va informar en un comunicat que així s’acabaria la ‘pancatalanizació en els llibres de text’ i es va mostrar ‘relativament satisfet’ perquè les ‘solucions’ proposades per l’entitat havien estat parcialment acollides pel govern. Segons Campos, l’entitat compta amb el compromís personal de Bauzá.

Sobre les garanties de la lliure elecció de llengua, tant Bauzá com el conseller d’Educació, Rafel Bosch, van explicar que el nou decret de matèria lingüística ‘elimina la possibilitat que els consells escolars dels centres educatius triïn el repartiment d’assignatures a impartir en cada llengua oficial. Així doncs, s’acceptarà una part de les al·legacions de la Fundación, segons que van explicar en el comunicat.

La FNCB va detallar que les matèries amb més càrrega lectiva, com el coneixement del medi o matemàtiques, s’impartirien en la llengua d’elecció dels pares, de la mateixa manera que la resta de matèries, de manera que les dues llengües siguin vehiculars, a més d’introduir l’anglès a les àrees no lingüístiques.

A més, també es va tractar del suposat ‘adoctrinament pancatalanista’ i, segons que van explicar, Bauzá havia dit que amb la nova llei de símbols, que és a punt d’aprovar-se, es regularien aquestes situacions i sancionarien els infractors.

Campos va declarar que la reunió havia anat millor que no esperava perquè, si allò que els havien explicat era veritat i es complia durant l’actual procés d’escolarització, ‘seria un pas molt important per a posar fi a l’actual immersió lingüística i a l’adoctrinament pancatalanista en l’educació’.

Per a Campos, ‘és un èxit sense precedents que es compleixi una històrica reivindicació’ de la seva entitat: que els alumnes puguin estudiar en ‘balear’. La situació actual, segons ell, és ‘surrealista i antipedagògica’, perquè els ciutadans ‘no poden escolaritzar als seus fills en cap de les dues llengües maternes, ni en espanyol ni en balear’.

El president de Círculo Balear va avançar que estarien a l’aguait ‘per comprovar que les mesures anunciades per Bauzá es portaven a la pràctica, perquè, ‘desgraciadament’, el govern els ha acostumats als incompliments.

‘Bauzá sap que nosaltres no exigim res que no sol·liciti la majoria dels ciutadans que han votat el PP, i que, si continua com fins ara, la propera legislatura seran a l’oposició’, va afegir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any