Belzunces: ‘A les zones més unionistes, no cal fer campanya per la independència’

  • Ha publicat una cartografia per secció censal de l'independentisme, útil per a les organitzacions locals de cara a focalitzar els esforços de convèncer sobre la independència

VilaWeb
Redacció
01.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El blocaire de +VilaWeb Marc Belzunces ha elaborat una exhaustiva cartografia per secció censal de l’independentisme a Catalunya. Permet veure a nivell de cens el vot independentista i analitzar els percentatges de suport a la independència en cada punt del territori. En aquesta entrevista, Belzunces explica les principals conclusions a què ha arribat i també proposa un mapa que permet focalitzar els esforços de la campanya independentista. Recomana: ‘A les zones més unionistes, no cal fer campanya per la independència. Veient els mapes, aquesta s’hauria de centrar als Vallesos, el Barcelonès i el Baix Llobregat.’

—A quines conclusions us porten, els mapes que heu elaborat?
—La sorpresa, com sempre, ha estat l’àrea metropolitana de Barcelona. Ens pensàvem que era unionista, però amb aquests mapes veiem que realment els nuclis històrics dels municipis de l’àrea metropolitana són majoritàriament independentistes. Ja s’intuïa, amb els mapes de fa unes setmanes, però ara les dades ho confirmen. Els nuclis on no hi ha hagut tanta immigració espanyola hi ha una majoria independentista. Per contra, a les perifèries d’aquests nuclis és on es concentra més la immigració espanyola dels anys 60-70 i també on hi ha més suport unionista.

—Bona notícia, doncs.
—Hi ha més suport independentista que no pensàvem, a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, mentre que la zona independentista és homogènia en el 95% del territori català, l’unionisme no és pas homogeni, cal mirar-ho barri per barri.

—I amb els mapes que heu fet, ara podem fer-ho, això, de mirar barri per barri…
—El mapa permet focalitzar molt el missatge, perquè per primera vegada es pot observar el vot a nivell d’illes de cases i de barris.

—El vostre apunt ha tingut una gran repercussió!
—Sí, ha marcat rècord al bloc i l’apunt té més de 30.000 visites. Els fitxers penjats a Dropbox han excedit el límit i els he hagut de penjar a Google perquè la gent se’ls pugui descarregar. Em consta que l’ANC els ha fet servir. 

—Amb quines dades curioses us heu trobat?
—La situació de Terrassa em sobta molt. Si vas a l’Hospitalet, Santa Coloma o Rubí, et trobes zones molt delimitades del centre antic que són independentistes, que estan completament envoltades d’unionisme. A Terrassa això passa a gran escala: hi ha un gran centre, molt homogeni, que és independentista (parlem de desenes de milers de persones, unes 70.000-80.000) i després, com si fos un castells, hi ha tot el voltant que és clarament unionista. Potser és la dada que més m’ha sobtat. Més enllà que a Santa Coloma o a l’Hospitalet hi hagi un centre independentista.

—Què me’n dieu, del Camp de Tarragona?
—El nucli històric de Tarragona és independentista, i tot el Camp, molt unionista. Semblava que no hi havia compensació, que era tot unionista, però no, ara veiem que tant Reus com el centre de Tarragona poden actuar com a contraposició a l’unionisme del Camp, que és on hi ha la zona industrial. Fora d’aquesta zona, a Figueres es pot identificar algun barri unionista molt concret, i a Lleida també. Però fora de l’àrea metropolitana de Barcelona i el Camp de Tarragona, i la costa que els uneix, és tot molt independentista. 

—Heu afegit uns mapes nous amb una finalitat molt clara, posar-los al servei d’entitats perquè es focalitzin els esforços per a convèncer els no convençuts?
—Em consta que a partir dels mapes dels municipis indecisos, l’ANC ja va fer una reunió amb gent d’aquells municipis, per analitzar com enfocaven la tasca en aquests punts. I a nivell de carrer, coneguts vinculats a l’ANC m’havien fet consultes sobre els llocs exactes en què era recomanable fer la campanya independentista. Així que he fet l’anàlisi per seccions censals a tot Catalunya per donar dades més concretes. Jo, als punts més unionistes no hi aniria. Penso que on s’ha de fer campanya és en aquelles zones on el suport independentista, tot i no arribar al 50%, es troba entre el 30% i el 50%. I en tot cas, després, si hi ha recursos per anar a la resta de zones, doncs fer-ho.

—Quines són aquestes zones on recomaneu focalitzar els esforços?
—Bàsicament, a l’àrea metropolitana de Barcelona, que són moltes unitats censals perquè realment hi ha molta població. Són gran part dels dos Vallesos, el Barcelonès i el Baix Llobregat. I tota la zona costanera fins a Tarragona. En canvi, a les zones molt unionistes hi ha el perill que la campanya sigui contraproduent: el perfil de l’unionista és abstencionista, aquí, per tant, si en aquestes zones hom fa campanya independentista es pot córrer el risc de mobilitzar-los i vagin a votar per l’unionisme.

—Déu n’hi do, la feinada que heu fet!
—No he tingut prou temps per analitzar les dades, perquè són més de 4.000 seccions censals. Bàsicament he mirat de confeccionar una eina perquè la gent de cada municipi pugui analitzar les zones concretes dels seus barris, i em consta que ja ho han començat a fer. Cadascú coneix més el seu poble i els barris. I bé, al final és una mapa, per tant, una orientació, potser la realitat en algun punt pot contradir-lo. Per exemple, la Vall d’Aran: hem posat Unitat d’Aran, que van amb els socialistes, com a unionistes, i potser no ho seran. Segurament allà el vermell no significa unionisme, sinó que respon a una característica de partits concrets de la Vall d’Aran. Aquest mapa serveix per a identificar de manera molt concreta, amb seccions censals, les zones on s’ha de fixar l’atenció. Un cop identificades, cadascú ha d’avaluar què cal fer i què no.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any