Junqueras demana que el referèndum es faci molt abans que el d’Escòcia

  • El president d'ERC veu viable de convocar-lo el 2013 · Critica que Duran 'qüestioni el procés impunement'

VilaWeb
Redacció
22.03.2013 - 09:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat avui que és possible d’organitzar un referèndum a Catalunya el 2013, per més que el pacte de governabilitat que va pactar amb CiU fixés la data per al 2014. ‘És urgent de posar el futur en mans dels ciutadans de Catalunya, perquè, si no, aquest futur serà als peus dels cavalls del govern del PP’, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

Junqueras, a més, ha defensat que la consulta catalana fos ‘molt abans’ que no la d’Escòcia, que, segons va anunciar ahir el primer ministre escocès, Alex Salmond, es farà el 18 de setembre de 2014.

El president d’ERC ha defensat clarament la possibilitat de fer la consulta un any abans de la data marcada al pacte de governabilitat i, si cal, sense el permís de l’estat, en cas que tanqués la porta a negociar.

Justifica aquesta posició en el fet que la situació de Catalunya és ‘desesperada’, i desestima d’aprofitar la data escocesa, per més que sigui simbòlica, perquè –recordat– coincideix amb els 300 anys de la caiguda del castell de Cardona, l’últim feu català en la guerra de Successió.

Junqueras ha advertit que l’única condició que fa impossible la consulta és haver de pactar obligatòriament amb l’estat, tal com defensen el líder del PSC, Pere Navarro, i el de CiU al congrés espanyol, Josep Antoni Duran.

‘Duran posa en dubte el procés impunement’

De fet, ha carregat contra Duran perquè posa en dubte ‘constantment i impunement’ el procés sobiranista, el paper del president Artur Mas, el dels consellers i el de la federació.

S’ha preguntat què passaria si fossin els dirigents d’ERC  que constantment actuessin com Duran, i ha demanat als militants i dirigents de CiU que siguin conscients de la situació que genera el dirigent d’Unió. ‘Els demano que en siguin conscients i que després actuïn com vulguin.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any