Navarro demana l’abdicació del rei, el PSOE el desautoritza i les joventuts del PSC demanen la III República

  • El primer secretari del PSC cal un nou cap d'estat, i que aquest ha de ser Felip de Borbó · El PSOE considera les declaracions 'inadequades'

VilaWeb
Redacció
20.02.2013 - 15:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les declaracions del primer secretari del PSC, Pere Navarro, en què demanava l’abdicació del rei Juan Carlos han generat reaccions contradictòries al si del partit, que sembla haver-se fet un embolic en aquesta qüestió: el PSOE ha desautoritzat Navarro i les Joventuts Socialistes de Catalunya (JSC) han demanat la III República. En una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, ha elogiat la feina del rei espanyol ‘en favor de la democràcia i el benestar’ però considera que ara és imprescindible que abdiqui. Això sí, tot i declarar-se republicà, ha apostat perquè a Juan Carlos el substitueixi el seu fill Felip. ‘Li agraïm la seva feina, però necessitem un nou cap d’Estat per fer la transició de del segle XXI’.

Per Navarro, si no té lloc un ‘relleu tranquil’, es donarà la raó als qui creuen que ara toca no canviar el rei sinó el sistema monàrquic. ‘Plantejo avui obertament la necessitat d’abdicació de l’actual cap d’estat. Seria un relleu tranquil i respondria a les necessitats del nostre temps’.

Navarro ha convidat la corona espanyola ‘a modernitzar-se’ i canviar d’etapa: ‘El paper del príncep Felip ha de ser rellevant per arbitrar els profunds canvis que requereix el nostre país’, i ha afegit: ‘aquesta segona transició, cal construir-la sobre noves bases institucionals modernes i en concordança amb els nostres temps’. També n’ha deixat constància al seu compte de Twitter:

El PSOE el desautoritza i la JSC se’n desmarca

El PSOE s’ha afanyat a desmarcar-se de la petició de Navarro, i ha considerat que les declaracions del primer secretari del PSC eren ‘totalment inadequades’.

Per la seva banda, les joventuts del PSC, la JSC, han demanat la fi de la monarquia i ha dit que la III República ‘no és només possible sinó que és necessària’.

El comunicat de la JSC:

‘La JSC afirma que una abdicació de l’actual rei en el seu fill no satisfaria la voluntat de més democràcia que reclama la societat tant a Espanya com a Catalunya

La Joventut Socialista de Catalunya (JSC) reafirma avui el seu republicanisme i considera que la “3a República no és només possible sinó que és necessària”

Des de la Joventut Socialista de Catalunya entenem que la reconstrucció democràtica, nacional, social i econòmica només pot produir-se en el marc d’una nova transició que suposi l’assoliment de la Tercera República.

El primer secretari de la JSC, Javi López, afirma que “cal reiniciar-ho tot ja que és la democràcia el que està en joc”. En aquest sentit, “des de la JSC tenim clar que cal lluitar pels valors republicans, en plena vigència” i -afegeix López- “creiem que som els socialistes els que hem de liderar el compromís per preservar la lluita defensant i impulsant que Espanya faci la transició cap a un Estat Republicà, Federal, Democràtic, Laic i Solidari, aconseguint l’abolició de la monarquia i la consecució de la III República”.

La República és un model d’organització política basat en el radicalisme democràtic i participatiu inspirador de noves institucions i mecanismes que permetin que la Llei sigui la veu de tothom i que el govern sigui del poble, pel poble i per al poble. Entenem la República com “més democràcia”, un sistema més deliberant, més participatiu i de més control ciutadà sobre totes les institucions inclosa la figura del Cap d’Estat.

La nostra lluita com a organització política juvenil té raó de ser en el desig d’aconseguir una societat més justa i més igualitària. Volem prosseguir en el combat diari per tenir un present i un futur, i no desistirem de fer pedagogia dels valors republicans, que guien el nostre pensament i la nostra acció.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any