Un altre cop de porta espanyol a l’autodeterminació

  • ERC acusa el PP d'excusar-se en raons de forma per adoptar una decisió ideològica

VilaWeb
Redacció
13.02.2013 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Mesa del Congrés espanyol no ha admès a tràmit la proposició de llei que ERC, BNG i Amaiur havien presentat la setmana passada per permetre el dret d’autodeterminació dels pobles. El text ha topat amb la negativa del PP, que controla aquest òrgan de govern de la cambra baixa. Els seus cinc vots en contra han impedit de tramitar la proposició de llei, que plantejava que, si en un referèndum el 50% del cens fos favorable a la independència, el govern autònom la podria proclamar. ERC ja ha qualificat el veto de vergonya i ha acusat el PP de fer servir raons de forma per prendre una decisió ideològica.

El text establia que ‘les nacions existents a l’estat espanyol posseeixen els mateixos drets que qualsevol altra comunitat del concert mundial’ i reconeixia com a nacions Euskal Herria, els Països Catalans i Galícia.

També estipulava que, en cas de convocatòria d’un referèndum, es consideraria vàlid si la participació superés el 50% del cens electoral. En cas que el 50% dels vots fos favorables a la independència, donaria potestat al govern autònom per a proclamar-la.

ERC anuncia iniciatives per a introduir el debat d’autodeterminació a la cambra

El portaveu d’ERC al congrés, Alfred Bosch, ha anunciat que la seva formació posaria en marxa iniciatives per introduir el debat sobre l’autodeterminació a la cambra, malgrat el veto del PP.

Ha explicat que els populars addueixen que la proposició de llei no podia ser tramitada perquè implicaria una reforma de la constitució i, per tant, que s’havia de presentar com a reforma del text. ‘Discrepem d’aquest criteri’, ha dit Bosch, que ha recordat que la mesa no pot decidir què és o no una reforma de la constitució. Per aquest motiu ha anunciat un recurs a la decisió que, de facto, és ‘una censura’ i ‘un acte de prohibició’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any