Declaren els agents que van agredir brutalment un seguidor del Barça al Vicente Calderón

  • La plataforma Catalunya Sí va presentar una querella per tracte degradant, tortura, detenció il·legal, lesions i discriminació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.02.2013 - 14:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui han declarat tres agents de la policia espanyola encausats per l’agressió a Jordi Mascort el dia de la final de la copa del rei de l’any passat, que es va celebrar al Vicente Calderón de Madrid i que van jugar el Barça i l’Athletic de Bilbao. La plataforma Catalunya Sí, vinculada a ERC, va presentar una querella criminal contra els agents, per haver-lo agredit brutalment per dur una bandera estelada. Els agents són acusats dels delictes de  tracte degradant, tortura, detenció il·legal, lesions i discriminació.

Jordi Mascort, de trenta-quatre anys, va desplegar una estelada en el moment que l’estadi rebia amb una xiulada multitudinària l’hereu de la corona espanyola. No va tenir temps ni de pensar: una colla de policies el va enganxar per darrere i va començar un malson que va durar moltes hores.

Segons exposa la querella, els agents denunciats van aprofitar el moment en què es feia la xiulada, i que Mascort era en l’última filera del sector de l’estadi quan van intentar prendre-li violentament l’estelada. Quan Mascort es va girar, el van agafar pel coll i el van arrossegar des del seu seient. En aquell moment, un dels companys de Mascort, Sergi Vidal, enregistrava l’incident. Mascort fou arrossegat un bon tros, fins que el van empènyer violentament contra una reixa amb barrots. El van portar a un replè entre dos trams d’escala, fora de la vista del públic. Dos dels agents eren amb ell, i el tercer va anar a ordenar a Vidal que esborrés l’enregistrament de la càmera.

En la immobilització de Mascort van participar  uns altres agents no identificats, de tal manera que hi havia entre cinc i set persones. Un d’ells, especialment violent. Li van retirar el mòbil i l’entrada, el van emmanillar i li van etzibar puntades de peu a les cames, als braços i al cap. Amb la cara plena de sang, el van obligar a estar-se de cara a la paret, mentre plorava d’impotència. Va caure a terra i li van tornar a propinar puntades de peu. Fou insultat amb expressions com ‘catalans de merda, no n’aprendreu mai, ara sí que n’aprendreu.’

Després, quan el van portar en un dels accessos de l’estadi, el va atendre una unitat del SAMUR, el van ficar dins d’un cotxe de policia i el van portar a la comissaria. Fins que no hi va arribar no li van dir que estava detingut ni res sobre els seus drets.

A més dels efectes físics, Mascort ha patit conseqüències psíquiques, amb alts nivells d’ansietat i nerviosisme, insomni, pèrdua de la gana, irritabilitat, por a estar solt, hipervigilància, confirmades mèdicament per neuro-psiquiàtres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any