Rebel·lió al PSC contra el tomb espanyolista de Navarro

  • Un centenar de càrrecs signen un document en favor dels diputats rebels • També reben el suport d'agrupacions com les de Girona i Igualada

VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 22:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La declaració de sobirania aprovada ahir al Parlament de Catalunya continua esquerdant el PSC. Ahir la cap del grup municipal del PSC a Girona, Pia Bosch, ja va expressar el suport de tot el grup socialista als cinc diputats rebels que havien decidit de trencar la disciplina del partit negant-se a votar contra la declaració.

El grup municipal socialista d @gironapsc donem suport a @rociomsampere @nuriaventura @marinageli @angelrosdomingo @joanignasielena

— Pia Bosch (@pia_bosch) gener 23, 2013

També ahir el grup municipal del PSC d’Igualada, format per cinc regidors, va expressar en un comunicat el suport als cinc diputats rebels. Però, a més, va donar suport explícit a la declaració de sobirania.

El no que la direcció del PSC havia imposat a la declaració va originar una discrepància interna que ja es va fer palesa ahir. Les reaccions han continuat. L’executiva del partit a Granollers va elaborar un comunicat defensant un vot afirmatiu del PSC a la declaració, i ja hi hagué les primeres estripades de carnet. L’ex-batlle de Copons (Anoia), Jordi Bertran, ho explica en un apunt al seu bloc titulat ‘Punt i final‘.

Més veus crítiques: la de l’ex-conseller Joaquim Nadal, que ahir al matí deia a Twitter que mai no s’havia sentit tan lluny del PSC i a l’horabaixa va anunciar que no es veia amb cor de continuar essent membre del consell nacional. També ho va fer a través de Twitter:

El projecte PSC depassa conjuntures i errors reiterats. Em dec als amics de Girona. Ja no em veig amb cor de seguir al consell nacional.

— Joaquim Nadal (@quimnadal) gener 23, 2013

Manifest a favor dels cinc diputats

Un centenar de càrrecs i ex-càrrecs socialistes han publicat un manifest en el qual expressen el suport als diputats que van trencar la disciplina de vot. Entre els signants hi ha Raimon Obiols, ex-dirigents com Joaquim Nadal o Montserrat Tura i regidors i batlles, com ara el candidat a la batllia de Barcelona, Jordi Martí, o una dotzena de batlles de diverses comarques.

L’explicació dels cinc diputats

La diputada Núria Ventura ha publicat un article en el seu bloc explicant el perquè de la decisió:

‘Per contribuir a la unitat del catalanisme polític’

Catalunya està en una cruïlla, immersa en una transició del model econòmic, social, mediambiental i  alhora nacional. Hi ha un sentiment majoritari de necessitat de revisar a fons l’encaix Catalunya i Espanya. Uns des de la ruptura i altres des de les reformes en profunditat de base federativa. Hi ha una majoria social que vol decidir a través d’una consulta o referèndum el seu futur.

Cinc formacions polítiques portàvem en els nostres respectius programes electorals el dret a decidir. El resultat electoral del passat 25N dóna un Parlament de 107 diputats/des a favor del dret a decidir.

El president Mas s’equivoca al patrimonialitzar el dret a decidir amb l’acord de Govern amb ERC i amb una confusió entorn al sobiranisme o la independència. El PSC ha fet, amb diàleg i amb renúncies, tot el possible per arribar a un acord majoritari, del catalanisme plural pensant amb Catalunya sencera. No ha estat possible l’acord i la direcció del PSC ha proposat votar no a la declaració de CIU-ERC-ICV. 

Nosaltres vàrem defensar en tot moment esgotar la negociació. Al no ser possible un sí crític defensant el nostre posicionament però deixant clar que el PSC és aliat assenyat, no obstacle; al no poder convèncer la direcció, respectant els arguments de cadascú, proposàrem la llibertat de vot i, al no ser consensuada, ens reafirmem: no podem votar no.

Entenem la disciplina de vot i sempre l’hem respectat però no podem emetre avui un vot negatiu, per coherència. No per fracturar, sinó per sumar.

Formem part d’un partit, el PSC, que ve de lluny i que ha sigut i ha de ser pal de paller de la cohesió social i nacional. Un partit de bases i votants plurals, d’alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores arreu, de tot el territori de Catalunya, rural i urbà. Volem contribuir a prevenir el frontisme nacional i social en què ens estem instal·lant. 

Hem decidit no votar no i optar per ésser-hi, per representa, des d’un PSC plural, de vocació majoritària, des del catalanisme polític integrador i social que volem. Volem col·laborar a asserenar el debat entorn el dret a decidir i a treballar decididament per construir un consens nacional i social per una alternativa d’esquerres a Catalunya. 

Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez-Sampere, Marina Geli, Àngel Ros, Núria Ventura

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any