Treballadors del Teatre Nacional decideixen protestar contra les retallades parlant en castellà

VilaWeb
Redacció
20.01.2013 - 19:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘A partir d’avui dia 20-1-2013 els treballadors del Teatre Nacional de Catalunya, en protesta pel desmantellament de la cultura catalana, faran ús preferent del castellà. Preguem disculpin les molèsties. Gràcies’. Són els cartells amb què s’han trobat els qui avui assistien al TNC. Entre ells, la periodista Cristina Puig, que n’ha penjat una fotografia a Twiter que de seguida ha agafat molta volada. Un altre assistent al teatre, en Marc Gimferrer, ho explica a VilaWeb: ‘Quan he anat a comprar les entrades a taquilla, m’han parlat en castellà, i a l’entrada de la sala, l’acomodador també ho ha fet. M’ha dit, ‘a su izquierda’; li he demanat, ‘a l’esquerra?’, i m’ha repetit ‘sí, a su izquierda’. M’ha sobtat’.

Tot amb tot, treballadors del Teatre Nacional neguen que la decisió de parlar en castellà sigui majoritària.

Aquesta protesta, que no indica la representativitat de la mesura ni qui són els convocants, arriba després de saber-se que el consell d’administració del TNC té pensat d’aplicar diverses mesures per fer front a la baixada de consum de teatre i a la previsible caiguda de les ajudes institucionals per a aquest 2013.

Avui el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no ha confirmat ni desmentit que una de les mesures sigui la de tancar la sala Tallers, com s’havia apuntat els darrers dies, però sí que ha admès que el s’estan estudiant diverses mesures per fer front a la pèrdua d’espectadors i d’ingressos.  ‘L’objectiu és acabar l’any sense dèficit’ i ajustar-se a l’assignació pressupostària d’enguany, segons Mascarell, que ha dit que l’increment de l’IVA cultural havia ‘fet molt de mal’. En tot cas, afirma que encara no ha rebut formalment cap proposta del consell i que ho valorarà quan se li plantegin propostes en ferm.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any