Bosch: ‘No farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania’

  • ERC, disposada a revisar el llenguatge però sense renunciar a la part fonamental del text · Turull diu al PSC que no faci servir 'la legalitat' com a excusa

VilaWeb
Redacció
19.01.2013 - 15:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha explicat que la seva formació estava diposada a revisar el llenguatge i introduir modificacions en el text de la declaració de sobirania elaborat amb CiU, de cara a ampliar-ne el suport, però ‘sense alterar-ne la part fonamental’.

‘No farem una declaració de sobirania on no hi hagi sobirania, tot i que podem debatre si es menciona el final del procés o no’, ha dit Bosch, després de manfestar que no està implicat en el debat del dia a dia de la negociació de la proposta. ‘Tenim un mandat a partir d’un pacte amb el poble de Catalunya que volem honorar i que obliga a fer tot el possible per portar el poble a decidir qui vol ser quan sigui gran’. Així, ha subratllat que es tracta d’una declaració de sobirania del poble català com a subjecte polític, de manera que tampoc no hi havia ‘tant de marge’ per a fer modificacions.

Després de la reunió ahir entre CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, que va acabar sense cap acord definitiu, els partits continuen dialogant aquest cap de setmana per mirar de consensuar un text que arribarà al Parlament dimecres vinent. La definició de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà és la qüestió per la qual el PSC s’allunya ara per ara del consens amb la resta de partits.

Avui el seu primer secretari, Pere Navarro, ha explicat que el seu partit elaboraria un redactat que inclourà el ‘principi de legalitat’, és a dir, que preveurà una consulta acordada amb l’estat espanyol. Navarro creu que, ‘en nom del consens’, es podria acordar un text ‘més reduït’, que inclogui que Catalunya és un subjecte polític, i que acordi el dret de decidir en base a la ‘legalitat’. En aquest sentit, defensa que la consulta s’ha de fer en acord amb l’estat espanyol, perquè considera que és l’única manera de tenir-ne ‘garanties polítiques, jurídiques i legals’.  També ha dit que el PSC estava disposat a eliminar la referència federalista de la seva proposta si la resta de partits no anaven ‘més enllà’.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha dit que posar en dubte la legalitat de la declaració sobiranista era una excusa del PSC: ‘No poden fer servir aquesta excusa, perquè queda explícit en el text que es faran servir instruments legals’, ha assenyalat en una entrevista a La Xarxa.

Mentrestant, avui el consell polític de la CUP s’ha reunit per decidir el sentit del seu vot i l’estratègia que seguirà respecte la declaració de sobirania. Ara per ara, diu, l’adhesió completa al redactat de CiU i ERC ‘no està garantida i no és possible’ perquè no s’hi ha inclòs cap dels quatre punts que proposava la CUP en la seva proposta de declaració.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any