El PSC vol una declaració que defensi una consulta acordada amb l’estat espanyol

  • Navarro, disposat a eliminar la referència federalista si 'els altres partits no van més enllà'

VilaWeb
Redacció
19.01.2013 - 13:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha anunciat avui que el seu partit ‘elaborarà un redactat assumible’ sobre la declaració de sobirania que inclogui el ‘principi de legalitat’, és a dir, que prevegi una consulta acordada amb l’estat espanyol. Després de la reunió a cinc bandes d’ahir, que va acabar sense cap acord definitiu i en què les diverses forces es van emplaçar a continuar dialogant, Navarro ha explicat que el PSC elaborarà un text ‘assumible’ per tots els partits favorables al dret de decidir de cara a aprovar una declaració en el ple de dimecres vinent.

Navarro creu que, ‘en nom del consens’, es podria acordar un text ‘més reduït’, que inclogui que Catalunya és un subjecte polític, i que acordi el dret de decidir en base a la ‘legalitat’. En aquest sentit, defensa que la consulta s’ha de fer en acord amb l’estat espanyol, perquè considera que és l’única manera de tenir-ne ‘garanties polítiques, jurídiques i legals’.  

Considera que és un ‘frau democràtic’ que el text pressuposi la independència de Catalunya, i ha dit que si fos així, el PSC no hi donaria suport. A canvi que no s’hi inclogui cap referència a la independència, el PSC diu que eliminaria la seva referència al federalisme. Cal recordar que el text definitiu que van registrar CiU i ERC sumprimia la referència a l’estat propi que feia l’esborrany prèviament filtrat.

Les negociacions continuen aquest cap de setmana i principi de la setmana vinent de cara a poder consensuar una declaració entre CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP que es portarà al ple del Parlament de dimecres vinent. Navarro ha qualificat de molt negativa la reunió de divendres, ja que considera que CiU i ERC van tancar-se en la discussió sobre ‘el principi de legalitat’. Avui ha instat les dues formacions a ‘obrir’ posicions per consensuar un text que inclogui les opcions de totes les forces favorables al dret a decidir.

Turull diu al PSC que no faci servir ‘la legalitat’ com a excusa

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha dit que posar en dubte la legalitat de la declaració sobiranista era una excusa del PSC: ‘No poden fer servir aquesta excusa, perquè queda explícit en el text que es faran servir instruments legals’, ha assenyalat en una entrevista a La Xarxa.

Informació relacionada:

La CUP decideix si s’afegeix a la declaració de sobirania de CiU i ERC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any