Evo Morales nacionalitza quatre filials d’Iberdrola a Bolívia

  • 'Ens hi hem vist obligats per equilibrar la tarifa elèctrica urbana i la rural', diu el president bolivià

VilaWeb
Redacció
29.12.2012 - 16:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Bolívia, Evo Morales, ha promulgat un decret pel qual expropia les accions d’Iberdrola en dues distribuïdores d’energia de les regions de La Paz i Oruro, en una empresa de serveis i en una gestora d’inversions. ‘Ens hem vist obligats a prendre aquesta mesura per tal que les tarifes del servei elèctric siguin equitatives en els departaments de La Paz i Oruro i la qualitat del servei elèctric sigui uniforme a l’àrea rural i a l’àrea urbana’, ha dit.

Morales ha dit que la mesura ‘garantirà el dret humanitari (a l’electricitat) dels ciutadans de l’àrea rural’, i ha criticat el cobrament de tarifes ‘deficient i desigual’ a La Paz i Oruro, recordant que en l’àrea rural es paga per l’electricitat més del doble que en l’àrea urbana.

Les dues distribuïdores, Electropaz i Elfeo, passen a formar part de l’Empresa Nacional d’Electricitat boliviana (ENDE), i es posa així fi a la presència d’Iberdrola a Bolívia.

El decret garanteix la continuïtat laboral dels treballadors de base de les empreses elèctriques, però no la dels directius i personal de confiança, segons que ha explicat Morales. A més, ENDE podrà fer servir la força pública per a garantir la distribuició d’energia a les regions de La Paz i Oruro.

El mes de maig passat, Morales ja va signar un decret de nacionalització de les accions d’una filial de Red Eléctrica de España.

El govern espanyol lamenta la decisió i insta que s’acordi una ‘justa indemnització’

El govern espanyol, a través del Ministeri d’Afers Estrangers, ja s’ha pronunciat sobre la decisió del president de Bolívia, Evo Morales, de nacionalitzar quatre filials de l’energètica Iberdrola. En un comunicat, el ministeri encapçalat per José Manuel García-Margallo lamenta la mesura i adverteix que espera que el procés d’avaluació del valor de l’empresa es faci seguint ‘criteris exigents’ per tal que la part afectada obtingui una ‘justa indemnització’. El govern espanyol confia que les relacions entre tots dos països es basin en la plena cooperació, informació i franquesa, i adverteix que la seguretat jurídica és una exigència ‘indefugible’.

Informació relacionada:

Perfil i trajectòria d’Evo Morales

Evo Morales comunica el canvi constitucional del seu país als bolivians de Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any