Al Tall anuncia que plega

  • El grup valencià s'acomiada després de trenta-vuit anys de trajectòria

VilaWeb
B.Z.
20.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup Al Tall va anunciar ahir la seva dissolució a través d’un comunicat. El grup dóna per acabada així una trajectòria musical de trenta-vuit anys, després d’uns mesos de donar-hi voltes. ‘Ens sentim satisfets per haver assolit els nostres objectius, contribuint a despertar la consciència del nostre país, a reivindicar la nostra llengua i a rescatar la nostra forma tradicional de fer música en esta època’, diu en la nota enviada a la premsa. El grup també deixa clar que els compromisos adquirits fins ara els mantindran.

Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Lledó i Manolo Miralles van formar el 1975 el grup Al Tall. Aquell mateix any, ja sense Lledó, publicaven el seu primer disc, ‘Cançó popular, País Valencià’. En aquests gairebé trenta-vuit anys, els valencians han editat setze àlbums i han deixat uns quants himnes per a la posteritat, com ‘El cant dels Maulets‘, ‘Lladres‘, ‘Processó‘, i segurament la més coneguda de totes, ‘Tio Canya‘:

A través de l’anomenada ‘riproposta’, Al Tall ha vestit de música tradicional lletres actuals que han retratat la societat valenciana d’aquest últim mig segle i que també han recuperat la història i la memòria d’aquest país. ‘Hem trencat la folclorització de la nostra música tradicional, però ens hem servit del llenguatge musical tradicional com una eina vàlida per a fer música del segle XXI. Crec que això ha estat la cosa més important’, explicava a VilaWeb fa pocs anys Vicent Torrent.

Guardonat amb el Premi Ovidi d’Honor aquest mateix any, Al Tall, un dels grups més importants del país, posa fi a una carrera musical que ha marcat més d’una generació. Tot i que encara no hi ha res decidit, el grup i la seva gent propera ja ha començat a rumiar en un concert de comiat. Ells mateixos en parlen en la carta que han escrit i que us reproduïm tot seguit:

‘Estimades amigues i amics.

Amb molta emoció, ens adrecem a vosaltres per anunciar-vos que Al Tall hem decidit acabar la nostra activitat artística com a grup.

A punt de començar l’any 2013, comptem 38 anys de trajectòria, plena d’il·lusions, dificultats, alegries, esperances i realitats.

Després d’una temporada de reflexió, hem entès que ara es donen les circumstàncies per a tancar el nostre cicle.

Seria llarg d’explicar-vos les nostres reflexions en este moment. Us direm que sentim una gran alegria per haver arribat a este punt.

La memòria ens transporta a aquells primers anys en que els projectes prenien cos i es desfermava una connexió sorprenent entre les nostres propostes i la resposta del públic.

Hem estat fidels a les esperances que molts van posar en el nostre treball i al compromís amb la música i la cultura del nostre País. Per això, podem estar satisfets de dir-vos adéu per haver compartit amb vosaltres esta passió i la nostra vida.

Així doncs, esperem encara fer algun concert que s’acabe de negociar durant el que resta d’any. Acomplirem els compromisos contrets anteriorment i tancarem així la contractació.

També hem pensat que hauríem de preveure algun esdeveniment públic com a comiat, però ara mateix encara no ha quallat cap idea viable. Esperem -ens agradaria- sentir les vostres idees, propostes, paraules en este moment tan sensible per a nosaltres.

Personalment cadascú de nosaltres, com que estem vius i atents al camí que el país va marcant, segur que seguirem fent i comunicant.

Us diem adéu amb una abraçada molt forta.
AL TALL’

Notícies relacionades:

La partitura original de ‘Tio Canya’, litografiada

Al Tall canta contra Camps

TV: Al Tall a Almansa: ‘El cant dels Maulets’

Vicent Torrent: ‘Proclamem en boca de Jaume I la seua obra: la sobirania i la unitat de la nació’

Enllaços
Array

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any