Rajoy diu que ‘no hi ha absolutament res’ del rescat

  • La pressió de Merkel fa endarrerir l'ajuda directa als bancs espanyols

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.10.2012 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Del rescat d’Espanya ‘no hi ha absolutament res’, ha dit a la matinada el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, després de la cimera de caps d’estat i de govern de la UE a Brussel·les.

El rescat espanyol no era oficialment a l’agenda de la cimera, però s’ha deixat sentir entre els dirigents europeus. ‘No feu cas del que vegeu escrit’, ha dit el president espanyol, que, de moment, ja s’ha hagut de resignar a veure ajornada fins el 2013 l’entrada en vigor de la supervisió bancària pel BCE.

Els dirigents europeus van discutir ahir les condicions del rescat d’Espanya, bo i recalcant que eren a punt d’actuar si arribava una sol·licitud i que respectarien la decisió que prengués el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Alguns mitjans espanyols donen per fet que el rescat ja està pactat, i que Rajoy esperarà que passin les eleccions basques i gallegues d’aquest cap de setmana. També dependrà de l’activació del rescat el calendari preelectoral a Alemanya, que celebra eleccions l’any vinent.

El president francès, François Hollande, va discutir en sengles reunions amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Mario Monti, com activar el mecanisme per millorar el finançament d’Espanya.

Els dirigents europeus han acordat que s’endarrereixi més enllà de l’1 de gener del 2013 l’entrada en vigor de la supervisió bancària a càrrec del BCE, tal com volia Alemanya. Això vol dir que s’ajorna també la recapitalització directa d’entitats bancàries a càrrec del fins de rescat. A la pràctica, aquesta supervisió bancària es podria endarrerir fins a començament del 2014.

Ajornament de la petició de rescat

El govern espanyol va justificar en les últimes setmanes els seus dubtes a l’hora de demanar el rescat per la possibilitat que algun país de l’eurozona, com Alemanya, pugui oposar-s’hi. Tot i així, en una compareixença al Bundestag prèvia a la cimera, Merkel va deixar clar que la decisió sobre el rescat correspon exclusivament a Rajoy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any