Escòcia votarà la independència el 2014, d’acord amb la Gran Bretanya

  • David Cameron accepta el dret de decidir dels escocesos · Afirma que 'no es pot retenir un poble contra la seva voluntat'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs d’Escòcia i de la Gran Bretanya van signar ahir un acord (pdf) històric. Després d’anys d’estira-i-arronsa, finalment els escocesos podran votar si volen ser un país independent o no el 2014. Tots els obstacles que hi havia per a fer aquesta consulta han estat superats perquè hi ha hagut voluntat política. El primer ministre britànic, David Cameron, ha defensat l’acord dient que ‘els escocesos van votar un govern que té en el programa electoral un referèndum i no podem pas obviar-hi’. I encara va ser més clar: ‘No es pot retenir un poble contra la seva voluntat.’ Per part seva, el primer ministre escocès, Alex Salmond, es va felicitar per l’èxit aconseguit i es va confessar segur que Escòcia seria un país independent d’ací a dos anys.

La signatura ha deixat enrere tots els entrebancs. El més gros es va resoldre amb un simple acord polític: el referèndum, solament el podia convocar el govern britànic, cosa inacceptable per als escocesos. Per tant, el govern britànic va cedir al govern escocès ‘únicament’ la potestat de convocar i organitzar el referèndum d’independència.

Al final, com en tota negociació, ningú no ha guanyat del tot. El govern escocès ha hagut d’acceptar que la pregunta fos directa: ‘voleu la independència, sí o no’. Ara, els escocesos volien una triple pregunta, en què també s’inclogués un no a la independència que impliqués més autonomia, però no ho han aconseguit. En canvi, han aconseguit que el referèndum es fes el 2014 i no ara, com volia Londres, i que hi poguessin votar tots els censats de més de setze anys i no pas de divuit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any