El Financial Times: ‘La manifestació de la Diada serà ‘massiva i massivament separatista’

  • El diari remarca la força que l'independentisme agafa a Catalunya'

VilaWeb
Redacció
06.09.2012 - 21:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La manifestació de la Diada de la setmana que ve serà massiva i massivament separatista’, diu el Financial Times en un article publicat avui i titulat ‘El separatisme amenaça el futur d’Espanya’, signat pel periodista David Gardner. L’article destaca que l’independentisme ha entrat en l’agenda de política amb força, enmig d’una greu crisi econòmica a l’estat espanyol i remarca el fort accent sobiranista que tindrà la pròxima Diada de l’Onze de Setembre.

En l’article, el periodista recorda que enmig d’aquesta crisi el govern de Mariano Rajoy va duent a terme polítiques més centralitzadores.

I també parla del concert econòmic basc, que el govern català demana per poder disposar dels seus recursos financers.

Aquesta és la traducció, al català, d’alguns dels paràgrafs més destacats de l’article:

‘Dimarts que ve els catalans celebren el seu dia nacional, la Diada, en un any en què el clam per la independència té el suport per primera vegada de més de la meitat de la societat, incloses figures com Jordi Pujol (…) i Pep Guardiola’.

‘Catalunya és la nova primera línia de foc de la batalla eterna d’Espanya per inventar una llar per als seus pobles plurinacionals. La manifestació de la Diada de la setmana que ve sembla que serà massiva i massivament separatista. No només els escocesos (o els quebequesos o, de fet, els flamencs) s’ho miraran, sinó també els separatistes bascos‘.

‘El separatisme s’ha generalitzat, en un estat espanyol sacsejat en els seus fonaments

‘La descentralització ha estat una pedra angular de la democràcia a Espanya. Però l’autonomia va ser concedida a totes les regions per tal de disfressar la restauració dels drets històrics als catalans i als bascos, els pobles amb un profund sentit de nació, cultura i llengua que la dictadura franquista va voler esborrar. Per als nacionalistes espanyols de dretes, aquesta dilució de la indissoluble unitat d’Espanya segueix sent un anatema. El govern de centredreta de Mariano Rajoy, evidentment, com a objectiu utilitzar l’actual crisi financera no només per aprimar l’estructura de l’estat, sinó per recentralitzar-lo’.

‘Els nacionalistes gentils que dirigeixen el govern català tenen en un dilema. El govern de Rajoy s’oposa ideològicament a qualsevol extensió del federalisme fiscal. Però qualsevol govern a Madrid necessitarà l’ajuda catalana per complir les obligacions en salut i pensions d’una població envellida. Les condicions associades amb els diners del rescat de Madrid, d’una altra banda, impliquen una pèrdua d’autonomia, de la mateixa manera que els rescats de la UE dilueixen la sobirania nacional.’

Informació relacionada:

La independència de Catalunya, en un reportatge d’al-Jazeera

El recorregut de la gran manifestació de l’Onze de Setembre

El vídeo de l’Onze de Setembre

La manifestació de l’Onze de Setembre salta a internet

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any