Salvador Cardús encapçala un laboratori d’idees per a la difusió de projectes independentistes

  • L'Espolímetre és el primer projecte de 'la Fàbrica' · 'Posem l'èmfasi a Catalunya perquè és on hi ha un objectiu independentista clar', diu

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.08.2012 - 17:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest divendres al matí s’ha activat l’Espolimetre.cat, un comptador de l’espoli fiscal que pateix Catalunya d’Espanya. Mostra què costa Espanya a Catalunya des que ha començat el dia i l’any. Es tracta d’un projecte sorgit de ‘la Fàbrica’, un laboratori d’idees dirigit pel sociòleg Salvador Cardús, que explica en què consisteix:

–Què és l’Espolímetre?
–És un marcador que calcula el dèficit fiscal de Catalunya en relació a l’estat espanyol. Ho fa des que entres a la pàgina, però també calcula el dèficit acumulat durant el dia, durant tot l’any, i des del 1986, que és des de quan tenim xifres objectives i formals de l’espoli. De moment és una pàgina web, però més endavant tindrà aplicacions per a smarthphone.

–Calcula l’espoli de Catalunya, però no el del País Valencià i les Illes, per què?
–Calcula les xifres de Catalunya perquè és d’on tenim xifres actualitzades del 2009, que són les que va fer públiques la Generalitat. Dels altres territoris no tenim xifres actualitzades que ens permetessin fer un marcador amb el mateix rigor. Sí que es podria fer un espolímetre del conjunt dels Països Catalans, però, de fet, en aquests moments, l’objectiu de la independència es planteja –per raons democràtiques i perquè és la voluntat de la gent– en una part dels Països Catalans, que és el Principat de Catalunya. I és aquí on nosaltres posem l’èmfasi, perquè objectivament, des d’un punt de vista polític, aquí hi ha un objectiu clar assolible. Serà relativament proper a la resta del territori el dia que els valencians i illencs vulguin la independència.

–L’Espolímetre és el primer projecte de la Fàbrica, en què consisteix aquesta nova iniciativa?
–Som un grup de gent que mira de tirar endavant iniciatives a favor de la difusió de projectes independentistes. No tenim cap estructura formal organitzada, ni rebem subvencions ni tenim recursos propis. Simplement, som un grup de quaranta persones que té idees, elabora projectes i mira de dur-los a la pràctica, ja sigui fent-los nosaltres mateixos o buscant algú que els dugui a terme. L’Espolímetre ha estat el primer i de cara a la tardor esperem engegar-ne un parell més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any