Mas prioritza l’entesa amb el PSC amb el pacte fiscal

  • Proposa una agència tributària 'comunicada' amb l'agència espanyola · Els ingressos del nou model anirien a parar a polítiques socials

VilaWeb
Redacció
12.07.2012 - 14:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La segona reunió extraordinària entre govern català i partits sobre el pacte fiscal ha servit perquè l’executiu d’Artur Mas hagi presentat un document (pdf) de proposta per mirar d’arribar a un acord amb vista a la votació al ple del parlament del 25 de juliol. Aquesta és la data fixada per Mas per tancar la proposta catalana per anar a negociar a Madrid. El document pren com a base les conclusions de la comissió del pacte fiscal, aprovades per CiU, ERC i ICV, i l’acord parlamentari de l’estatut del 2005.

El document proposa un canvi de model basat en el concert econòmic, però no exactament igual que el concert basc, perquè proposa una quota de solidaritat en concepte de les competències i els serveis comuns i per a la cooperació interterritorial. Una solidaritat, però, limitada.

D’una altrra banda, el document diu que la Generalitat ha de recaptar, inspeccionar i liquidar el 100% dels impostos que es generen a Catalunya, a través de l’agència tributària catalana. Aquesta agència no serà consorciada amb l’agència tributària estatal, tal com demanava el PSC, però sí que tindrà mecanismes de comunicació per a la col·laboració i l’establiment de convenis.

El govern planteja també que el recursos obtinguts amb el pacte fiscal serviran per a polítiques socials i per reactivar l’economia, com a concessió a les demandes de l’oposició.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, veu bé que el govern estigui disposat a negociar d’ací al 25 de juliol. Ara, ha dit que no només el pacte fiscal podrà resoldre la crisi econòmica, és a dir, que no només serveix que hi hagi un canvi jurídic (disposar de la clau de la caixa i recaptar tots els impostos), sinó que també cal disposar de diners. I ha emplaçat Artur Mas perquè ‘busqui els diners que evitin que l’atur continuï pujant i que els rics evitin pagar impostos i que les Pimes i els joves tirin endavant’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any