Estrasburg condemna Espanya per la doctrina antiterrorista

  • És la primera vegada que el Tribunal dels Drets Humans es pronuncia sobre la doctrina 'Parot' · L'estat espanyol haurà de pagar 30 mil euros a la presonera d'ETA Inés del Río Prada i posar-la en llibertat 'el més aviat possible'

VilaWeb
Redacció
10.07.2012 - 11:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Europeu dels Drets Humans amb seu a Estrasburg ha condemnat Espanya a pagar una indemnització de 30 mil euros per danys morals a Inés del Río Prada, amb una sentència (pdf) del jutge Josep Casadevall, andorrà nascut a Girona. Del Río està condemnada a més de tres mil anys de presó per atemptats d’ETA, en aplicació de la ‘doctrina Parot‘, i la sentència insta l’estat a posar-la en llibertat ‘el més aviat possible’.

És la primera vegada que Estrasburg es pronuncia sobre la denominada ‘doctrina Parot’, una sentència de 28 de febrer de 2006 que denega l’acceptació de recursos d’excarceració a presoners polítics bascos que no hagin complert la condemna íntegrament, en cas que sigui de trenta anys de presó o més.

Els magistrats del tribunal europeu admeten el recurs presentat per la defensa de Del Río, condemnada per pertinença a ETA. El tribunal desautoritza la decisió de l’Audiència espanyola d’endarrerir la sortida de la presó des del 2 de juliol de 2008 fins el 27 de juny de 2017. Considera que Espanya vulnera l’article 7 del Conveni Europeu dels Drets Humans, que estableix que no pot exisitir una pena sense cap llei que l’avali, i l’article 5, que protegeix el dret de la llibertat i la seguretat.

L’Audiència espanyola ha aplicat la ‘doctrina Parot’ a 87 presoners d’ETA entre el 2006 i el 2011, segons fonts jurídiques.

Pel col·lectiu de suport als presoners d’ETA, ‘una gran victòria’

El col·lectiu de suport als presoners bascos, Herrira, ha afirmat que la decisió del tribunal europeu és ‘una gran victòria’, i ha demanat la derogació de la doctrina Parot i la posada en llibertat ‘de tots els presoners bascos que han complert la condemna que els va ser imposada’.

En un comunicat, Herrira ha expressat la satisfacció del col·lectiu per la sentència i ha felicitat els ciutadans que s’han mobilitzat des de fa anys contra la doctrina Parot que ‘imposa de facto la cadena perpètua als presoners polítics bascos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any