La majoria independentista agita el PSC

  • Revifa el debat sobiranista entre els socialistes · El corrent Avancem es presenta avui a Sant Feliu de Codines

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC, de la mà de la fundació Rafael Campalans, ha entrat de ple en del debat sobiranista, dos dies després de fer-se pública l’enquesta del CEO que indica que l’independentisme és més majoritari que mai. En unes jornades celebrades ahir per la fundació, Montserrat Tura va demanar que no hi hagués por a parlar d’independència, i Miquel Iceta va admetre que el parlament pot convocar una consulta sobre aquesta qüestió. I avui es presenta a Sant Feliu de Codines la plataforma Avancem, que demana una posició més oberta sobre la sobirania nacional.

Avancem és impulsada per l’ex-batlle de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena. L’assemblea elegirà un portaveu i una coordinadora que s’ocuparà de dinamitzar aquest corrent intern del PSC. Avui intervindran, entre més, la responsable de l’àrea econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sempere, la portaveu adjunta al parlament Laia Bonet i la diputada Meritxell Batet. També hi assistiran Ricard Fernández Ontiveros (ICV) i Ignasi Llorente (ERC), a més de l’ex-secretari general d’ERC Joan Ridao.

I també hi serà Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha fugit de polèmiques a l’entorn d’aquest moviment, i ha assegurat que ‘és un encàrrec’ de la comissió executiva dels socialistes catalans; ha dit que l’encàrrec era ‘obrir el partit a altres realitats, a sectors de la societat catalana’ que no hi estan vinculats.

Parlar d’independència

El portaveu del PSC al parlament i president de la fundació Rafael Campalans, Miquel Iceta, ha assegurat que el Parlament de Catalunya podria demanar una consulta sobre l’encaix entre Catalunya i Espanya, si és avalada per una àmplia majoria, com ara dues terceres parts o tres cinquenes parts dels diputats.

En el discurs de clausura de la jornada ‘Autogovern, federalisme i dret de decidir‘, organitzada per la fundació que presideix, s’ha declarat profundament federalista, però ha admès que es poden abordar plantejaments independentistes.

Iceta ha afirmat que el procediment d’elaboració de l’Estatut ha llastrat les relacions de Catalunya amb Espanya, i ha criticat que el Tribunal Constitucional (TC) retallés una norma avalada en referèndum per una àmplia majoria de catalans. ‘Mai més em feu votar una cosa que després vindran quatre senyors i me la canviaran’, diu Iceta que li diu la seva mare sobre la sentència de l’estatut.

Malgrat haver admès que el federalisme té molts detractors, tant en les files independentistes com en les autonomistes, ha reivindicat aquesta opció, ha dit que no es donava per vençut i que continuaria reivindicant l’encaix de Catalunya en una Espanya federal.

‘Miro l’escut d’Espanya, que és clarament federal, i segueixo pensant que aquest és el meu ideal, el penso defensar, tot i que estic disposat a escoltar altres arguments’, ha declarat.

Tura demana al PSC que perdi la por de parlar d’independència

Iceta ha respost així l’envit llançat per l’ex-consellera i diputada del PSC, Montserrat Tura, que ha reivindicat que l’esquerra catalana no secessionista ha de perdre la por de parlar de la independència de Catalunya, una opció que ha admès que creix entre els ciutadans. Ha demanat incorporar ‘sense dogmes, tabús i amb rigor’ la demanda de més llibertat que reclama una part de Catalunya.

Tura ha citat els casos del Quebec i d’Escòcia, i ha valorat que el Canadà i el Regne Unit han acceptat el debat quan s’ha plantejat una proposta d’independència.

Junqueras demana per carta a Navarro que defensi el concert com fa al País Basc

Per la seva banda, el president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha enviat una carta al primer secretari del PSC, Pere Navarro, per demanar-li que defensi el model de concert econòmic per Catalunya com fan al País Basc els socialistes. La carta de Junqueras i les declaracions de Tura arriben pocs dies després de les declaracions de dirigents socialistes carregant contra el pacte fiscal impulsat pel govern d’Artur Mas per ‘perniciós i completament injustificat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any