Els sindicats de justícia volen tornar les competències a Madrid

  • Faran un referèndum divendres i dilluns entre el personal de Justícia · La direcciós de CC OO i la d'UGT el desautoritzen

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
22.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats de justícia que hi ha a Catalunya s’han mobilitzat per demanar una devolució de les competències que la Generalitat de Catalunya té transferides en matèria de justícia al Ministeri de Justícia espanyol. A més, els sindicats STAJ, CSIF i les sectorials de justícia de la UGT i de CC OO han convocat un referèndum del personal de  Justícia, que es farà avui i dilluns perquè votin si volen que es faci aquesta devolució. La direcció central de Catalunya de CC OO i la de la UGT han desautoritzat aquesta convocatòria.

El sindicat STAJ (Sindicato de Trabajadores de la Administración de Justícia) és qui s’ha pronunciat públicament d’una manera més clara a favor d’aquesta devolució de competències: ‘Demanem que la Generalitat de Catalunya retorni de manera immediata al ministeri de Justícia les competències assumides en matèria de mitjans personals, materials i econòmics al servei de l’administració de justícia per la notòria incompetència per gestionar de forma correcta, adequada i legal les funcions i les competències assumides’.

L’estat té la competència exclusiva en matèria de justícia, però el 1996 la Generalitat de Catalunya va assumir la gestió de la part administrativa; de mitjans personals, materials i econòmics. Doncs bé, aquest sindicat, STAJ, qualifica de nefasta la gestió que ha fet aquests últims anys el departament de Justícia i critica ara que la rebaixa salarial del 5% aplicada als treballadors públics i funcionaris de Catalunya també els afect a ells. Convé recordar en aquest sentit que el govern espanyol fins ara, i malgrat les recomanacions d’organismes com l’FMI, no ha aplicat pas cap rebaixa salarial als funcionaris.

A més de la STAJ, el sindicat de funcionaris CSIF i les sectorials d’UGT i de CCOO també donen suport a la convocatòria d’aquest referèndum. El delegat de Tarragona d’UGT-Justícia, Jordi Giménez, ha explicat a VilaWeb que ells no han donat pas cap consigna de vot, ans defensa que es convoqui el referèndum, perquè és una mesura que fou aprovada en diferents assembles de treballadors de justícia del territori. I ho emmarca en la campanya de mobilitzacions contra les retallades. ‘Tenim un sentiment de rebuig i d’estar menyspreats per part de la Generalitat, perquè ens fica dins del mateix sac un personal que no és d’ells’, afegeix Giménez. I diu: ‘S’aprofiten que tenen dos complements sobre els quals tenen competència i foten la mà a la butxaca; aquest mes deixarem de cobrar un munt de diners’.

Desautorització de la direcció de CCOO i d’UGT

Però la direcció d’UGT de Catalunya ha deixat clar a VilaWeb que no comparteix ni empara aquesta posició; que ha fet saber-ho als responsables de la sectorial de justícia i que no comparteix cap mena de devolució de competència, ni de justícia ni de cap altre àmbit. Per més que entén les demandes de millors condicions laborals dels treballadors, el portaveu d’UGT de Catalunya, Miquel Àngel Escobar, diu: ‘El referèndum no toca, perquè el patrimoni de la decisió sobre les competències no és dels funcionaris, dels treballadors de justícia, sinó de tots els ciutadans de Catalunya. Sobre l’àmbit competencial de Catalunya només hi té sobirania el poble de Catalunya’.

La portaveu de CCOO de Catalunya, Dolors Llobet, ha deixat clar que no avalen un referèndum com aquest. ‘En cap cas no volem tornar cap competència; estem a favor de l’autogovern i de la proximitat com a millor manera d’oferir els serveis a la ciutadania’.

El referèndum convocat pels sindicats de justícia es farà divendres, de deu del matí a una, a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; i dilluns 25 durant el mateix horari a la resta de partits judicials. La pregunta: ‘Estic d’acord amb la devolució de les competències al ministeri de justícia’. I les respostes: sí, no o abstenció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any