Ardanza revela que una part de l’exèrcit espanyol volia un cop d’estat després d’Hipercor

  • L'ex-cap del govern basc diu que així li ho va comunicar Felipe González

VilaWeb
Redacció
19.06.2012 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

José Antonio Ardanza (PNB), que va ser cap del govern basc entre el 1985 i el 1999, ha revelat avui que una part de l’exèrcit espanyol volia intentar un cop d’estat després de l’atemptar d’ETA a l’Hipercor de Barcelona, del qual avui es compleixen vint-i-cinc anys. Ardanza ho ha dit en declaracions a RAC1, en què ha explicat que els militars trobaven que el govern espanyol era incapaç d’aturar els atemptats d’ETA, ‘i van pensar una altra vegada que s’havia de posar ordre perquè ho trobaven tot un desordre’.

‘La situació era cada vegada més delicada: els atemptats s’anaven succeint, succeint i succeint. I no hi havia cap èxit en tallar la situació de violència’, ha declarat Ardanza. ‘L’excusa per a l’intent del cop d’Estat del 1981 eren els nacionalismes i els militars que perdien la vida en atemptats d’ETA. L’any 1986 hi va haver l’atemptat de Madrid en què van morir dotze cadets de la guàrdia civil. Va haver-hi atemptats contra almiralls, generals i, essent jo lehendakari, van matar el governador militar de Sant Sebastià. El 1986 i el 1987 van ser anys de molts atemptats contra militars, i tot això acaba amb l’atemptat d’Hipercor’.

Segons l’ex-president basc, aquest atemptats fou el detonant perquè una part de l’exèrcit espanyol volgués cometre un cop d’estat. ‘Vaig prendre consciència d’això, i Felipe González m’ho va explicar. I molt preocupat, a més. Vam pensar que s’havia de fer alguna cosa’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any