Grècia, de cara a les històriques eleccions de diumenge

  • Nova Democràcia i Syriza, frec a frec en les enquestes · El rescat d'Espanya gran tema de campanya d'aquestes últimes hores

VilaWeb
Redacció
11.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diumenge els grecs tornaran a votar el nou parlament. Les enquestes indiquen un frec a frec sostingut entre Nova Democràcia, el gran partit tradicional de la dreta grega i Syriza, la coalició de l’esquerra radical que va atènyer, per sorpresa, el segon lloc al maig, i que ara sembla que hagi d’acaparar el vot dels grecs que no volen seguir la política d’austeritat imposada per Europa. El tercer gran partit del país, el socialdemòcrata PASOK va presentar ahir un projecte de coalició amb totes les forces que volen que Grècia romangui dins l’euro. Però cap enquesta no el situa al davant de Syriza.

La campanya electoral ha fet aquest cap de setmana un tomb després del rescat del sistema bancari espanyol. Nova Democràcia ha concentrat les seves declaracions en posar-ho com a exemple de que Europa és la solució a la crisi. Segons la dreta grega Europa ha demostrat que sap estar al costat dels estats membres si aquests actuen de manera responsable. I per això ha demanat ja de forma directa als electors que no votin Syriza que, segons ells, presenta propostes ‘tercermundistes’ que allunyarien el país de la zona euro.

Syriza en canvi ha vist en les condicions del rescat espanyol la prova que les condicions imposades a Grècia són injustes i excesives. Els seus líders han repetit que cal renegociar els acords amb Europa i frenar les polítiques d’austeritat. La resta de grups d’esquerra, incloent-hi el Pasoc, han acceptat tots ja el discurs de la renegociació de les condicions pactades per la troica.

Una de les principals incògnites de les eleccions serà quin resultat pugui treure el moviment nazi Nova Albada, l’altra gran sorpresa en les eleccions de maig. Les enquestes fins ara mostren un descens en la intenció de vot, probablement causat pels actes violents que alguns dels seus candidats han protagonitzat, fins i tot en un debat televisat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any