L’ampliació interna de la UE, explicada en un vídeo

  • La creació de nous estats dins la Unió Europea és jurídicament viable, explica l'Aliança Lliure Europea

VilaWeb
Laura Ruiz i Trullols
09.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un vídeo elaborat pel Centre Maurits Coppieters (lligat a l’Aliança Lliure Europea) exposa que, en cas que neixi un nou estat europeu, podria continuar formant part de la Unió Europea. El vídeo explica que Europa ha viscut sis processos d’expansió entre els anys 1958 i 2011 i apunta la possibilitat que una propera ampliació europea arribi de punts com Escòcia, Catalunya, Flandes, el País Basc i Gal·les.

Un procés d’aquest tipus respectaria, segons afirma el vídeo, la normativa internacional vigent. Alguns precedents són per exemple el segon referèndum independentista al Quebec, celebrat l’any 1995. La cort suprema canadenca el va declarar legal, posant la voluntat popular davant de la pròpia constitució.

El vídeo conclou que la formació de nous estats dintre de la Unió Europea és jurídicament viable. Per tant, complementa l’estudi ‘Dimensió dels estats i comportament econòmic a la Unió Europea‘ (pdf), que en subratlla també la viabilitat econòmica. Segons l’estudi, finançat també en part per l’ALE, la integració europea afavoreix la secessió d’estats petits, perquè són més rics i oberts, tenen unes finances públiques més equilibrades, i inverteixen i creixen més.

L’Aliança Lliure Europea (ALE) és una formació política europea que inclou partits independentistes d’Escòcia, Gal·les, Flandes, Còrsega, Sardenya, Catalunya, el País Basc o Galícia, entre altres. Defensa el dret a una autodeterminació lliure, democràtica i pacífica, i actualment té 7 diputats al Parlament Europeu.

 

Més informació: Els estats petits se’n surten més bé

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any