Goirigolzarri demana 19.000 milions d’euros i promet una Bankia ‘sòlida, eficient i rendible’

  • El president reclama prudència a l'hora de fer judicis sobre la crisi de l'entitat, que ha admès tres mil milions de pèrdues el 2011

VilaWeb
Redacció
26.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha detallat avui a Madrid (vídeo) la situació de l’entitat i el pla de sanejament que va aprovar ahir el consell d’administració, abans de renovar-se en bloc. Es confirma que Bankia necessita 19.000 milions d’euros més d’ajut públic, entre sanejament i necessitats de capital, per garantir-ne la viabilitat. Sumats als 4.500 milions ja aportats en la nacionalització del banc, fa tres setmanes, és el rescat bancari més important assumit pel govern espanyol.

El pla de sanejament dissenyat pel nou equip gestor encapçalat per José Ignacio Goirigolzarri, en col·laboració amb el govern espanyol, el Banc d’Espanya i l’assessorament de Goldman Sachs, doncs, necessita en total 23.500 milions d’euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Per a la cartera creditícia, Bankia i la seva matriu, BFA, necessiten 15.600 milions; per a sanejar participades, 3.900 milions més, i per a actius fiscals, 2.700 milions A més, Bankia ha reconegut unes pèrdues de 2.979 milions d’euros el 2011, lluny dels 300 milions de beneficis que declarava l’equip dirigit per l’anterior president, Rodrigo Rato.

Amb aquest pla de sanejament i recapitalització, estudiat amb el Ministeri d’Economia i el Banc d’Espanya els últims dies, Goirigolzarri preveu convertir Bankia en una entitat ‘sòlida, eficient i rendible’ gràcies a la sol·licitud d’ajuts públics multimilionaris i la venda de participacions industrials.

També ha avançat que la injecció de 19.000 milions de capital públic al grup BFA-Bankia es materialitzarà al llarg del mes de juliol, i l’ampliació de capital amb drets preferents de la matriu BFA es durà a terme l’últim trimestre de l’any.

El pla de viabilitat detallat avui s’haurà d’aprovar ara a la junta general d’accionistes de Bankia, que Goirigolzarri ha convocat a València el 29 de juny vinent.

Atribueix la situació a la crisi i la reforma financera

En la compareixença d’avui, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha dit que el seu predecessor al capdavant del banc, Rodrigo Rato, va haver d’afrontar-ne la gestió en un moment regulatori i econòmic ‘molt convuls i complex’. Durant la gestió de Rato, ha recordat, hi va haver la integració de set caixes que va donar per resultat la creació de Bankia i va afrontar la ‘dificultat addicional’ de fer sortir a borsa el banc. Preguntat per l’exigència de responsabilitats en la gestió de Bankia, ha demanat prudència en els judicis que es fan respecte a les causes que han portat el banc a aquesta mala situació. I és que, segons el seu parer, cal atribuir el tràngol actual de l’entitat a l’efecte de la crisi en el deteriorament del valor dels actius i pels canvis regulatoris i la reforma financera duta a terme pel govern espanyol.


Notícia relacionada: Els partits exigeixen una investigació a fons i responsabilitats per la gestió de Bankia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any