Mladic, a judici pel genocidi de Srebrenica

  • És acusat de crims de guerra i de ser responsable de la matança de 8.000 bosnians musulmans

VilaWeb
Redacció
16.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui el Tribunal Penal Internacional de l’ex-Iugoslàvia (TPII) obre el judici a l’ex-general serbo-bosnià Ratko Mladic. És acusat de genocidi i de crims de guerra contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia, entre els anys 1992 i 1995. Si fos declarat culpable, podria ser condemnat a cadena perpètua.

Mladic, cap militar dels serbis de Bòsnia i Hercegovina durant la guerra, també és acusat com un dels responsables de la matança de Srebrenica. Aquesta hecatombe, en què van morir 8.000 bosnians musulmans, és considerada el genocidi més greu d’Europa des de la Segona Guerra Mundial. També és acusat d’haver participat, el 1992, en una gran campanya de persecucions, deportacions, tortures i homicidis a molts indrets de Bòsnia.

Des que va ser detingut ara fa un any a Sèrbia i empresonat a l’Haia, l’ex-general no ha parat de desafiar el tribunal que l’ha de jutjar. Des d’amenaçar amb boicotejar el judici per desavinences amb l’advocat d’ofici, fins a interrompre el jutge i encarar-s’hi.

L’intent d’amagar el genocidi

Els fiscals afirmen que Mladic va formar part d’una ‘campanya criminal conjunta per eliminar els bosnians musulmans de Srebrenica’ i que les forces sèrbies van mirar d’amagar les proves del genocidi soterrant les víctimes en fosses aïllades i no identificades.

En un document legal previ al judici, es detalla que ‘quan es va evidenciar que malgrat els esforços el món s’havia assabentat de les morts en massa d’homes musulmans a Srebrenica, l’exèrcit va aplicar (…) una operació dissenyada per amagar millor els cadàvers i els delictes’.

A Mladic, de setanta anys, també se’l considera responsable del setge i bombardeig de la capital bosniana, Sarajevo, en què van morir 10.000 civils. La fiscalia ho descriu com un pla per ‘estendre el terror entre la població civil’.

L’ex-general no és l’únic criminal de guerra detingut el 2011. El juliol passat també va ser arrestat Goran Hadzic, líder serbi a Cròacia durant la guerra. Prèviament, l‘estiu del 2008, havia estat detingut Radovan Karadzic, líder polític dels serbis de Bòsnia, que ja està essent jutjat al TPII pels mateixos càrrecs que Mladic. Ambdós havien estat fugint de la justícia internacional durant més d’una dècada.

La captura de tots ells era un requisit indispensable perquè Sèrbia pogués iniciar els tràmits per ser admesa a la Unió Europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any