Aung San Suu Kyi ja ocupa el seu escó al parlament birmà

  • La Nobel de la Pau ha passat quinze anys sota arrest domiciliari · El seu partit va aconseguir 44 escons en les eleccions del mes passat

VilaWeb
Redacció
02.05.2012 - 10:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi s’ha assegut avui al seu escó al parlament birmà, després de quinze anys sota arrest domiciliari. L’opositora ha pres avui possessió de càrrec juntament amb la resta de 43 diputats de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND). Suu Kyi, de 66 anys, ha entrat al parlament enmig d’una gran expectació mediàtica i, un cop dins, s’ha assegut al seu escó, situat a prop del bloc militar, al qual la constitució garanteix un quart del total d’escons.

En un primer moment, la LND havia decidit de no acceptar els escons aconseguits en els comicis del passat 1 d’abril mentre no es canviés una part del text del jurament –que preveu ‘salvaguardar’ la constitució, redactada per l’actuat executiu, del qual encara formen part antics membres de la junta militar que va governar el país durant prop de trenta anys. Però després de reunir-se amb el secretari general de l’ONU, Suu Kyi va canviar la decisió inicial. ‘Durant tots els nostres anys de lluita, sempre hem cregut en ser flexibles, perquè és l’única manera d’aconseguir els nostres objectius sense violència’, va dir. Ban Ki-moon, per la seva banda, va aplaudir el comportament de Suu Kyi: ‘Un líder de debò demostra la seva flexibilitat per la causa major del poble. És el que ha fet ella, i respecto i admiro la seva decisió’.

La incorporació de Suu Kyi al parlament birmà és un fet històric: la premi Nobel de la Pau va recuperar la seva llibertat el novembre del 2010 després de passar prop de quinze anys detinguda sota règim d’arrest domiciliari.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any