Tomeu Martí: ‘No tenen més alternativa que escoltar el clam’

  • Entrevista amb el coordinador de l'Obra Cultural Balear l'endemà de la gran manifestació en defensa del català a Palma

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
26.03.2012 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els atacs al català del govern de José Ramón Bauzá fa uns quants mesos que tenen resposta de la societat que no accepta els retrocessos que pretenen. Ahir, la multitudinària manifestació a Palma amb el lema ‘Sí a la nostra llengua’ va ser una fita històrica que ni els organitzadors no podien preveure. En parlem amb el coordinador de l’Obra Cultural Balear, Tomeu Martí, que ha estat al darrera de la mobilització.

–Esperàveu una resposta tan contundent als atacs del govern Bauzá al català?
–La manifestació va superar les expectatives més optimistes. Pensàvem que la única manera que mos escoltin era amb una manifestació desbordant i que estàs per damunt de les previsions que fèiem i que tota la nostra xarxa es mobilitzàs. Aquesta previsió es va superar. Hi va haver gent que va venir a la manifestació que no havia participat mai a cap acte a favor de la llengua catalana. I aquesta vegada s’ha demostrat que hi ha molta gent que simplement està en contra de la política que està fent en Bauzá.

–La mobilització va ser massiva, però el govern diu que no es mourà ni un centímetre.
–Estic segur que sí que hauran de canviar. Ara la reacció és normal, perquè segurament ja la tenien preparada passàs el que passàs. Però és impossible que no reaccionin a aquest clam. Perquè a partir d’ara mateix els començaran a arribar comentaris i pressions de gent que tenen a prop, de dins del Partit Popular, empresaris, les seves xarxes. No tenen més alternativa que escoltar el clam i, com a mínim, matisar la seva política. N’estic convençut que hauran de modificar alguna cosa.

–Quins seran les pròximes passes?
–Les agressions i retrocessos es concentren en els tres àmbits on la llengua catalana ha aconseguit un cert grau de normalització: administració pública, mitjans de comunicació i escola. En dos d’aquests àmbits sortiran noves normatives que caldrà estudiar. En l’àmbit d’escola ha de sortir la proposta aquesta que el govern ven sota la idea de lliure elecció de llengua. L’haurem d’estudiar i veure quina és la nostra posició i quina resposta hem de donar. Per l’àmbit de l’administració pública, en el debat parlamentari del projecte de llei de funció pública haurem de responsabilitzar els diputats. Recordar-los que la seva acta és personal i que implica una responsabilitat personal. Els demanarem que votin segons la seva consciència i no segons les ordres de l’aparell del seu partit. S’ha d’incidir especialment en el president del parlament, que és una persona que sempre s’ha pronunciat com a defensor de la llengua catalana i ara té una gran ocasió de demostrar-ho votant en contra d’aquesta proposta. Com esper que faci algun altre diputat del mateix grup popular.

–Quin impacte té en aquesta voluntat de remoure consciències la vaga de fam de Jaume Bonet i Tomeu Amengual?
–Un impacte molt gran. Perquè saben que la gent que està en vaga de fam està denunciant polítiques que són contràries a la legalitat vigent, a la convivència i al sentit comú. Segur que se senten interpel·lats per tot això, encara que facin veure que no. És evident que cada dia, i com més va més, els dirigents del PP es troben més gent del seu entorn que els demana que actuïn amb seny, sentit comú i un punt d’humanitat. Com a mínim, que facin algun gest o cerquin algun espai de contacte amb aquests vaguistes.

–Com acabarà el torcebraç per la llengua?
–El grup de col·laboradors d’en Bauzá i en Delgado recullen en certa manera aquest odi contra tot el que sigui d’aquí. Un odi que ha tengut sempre aquesta gent que han vengut a viure a Mallorca no com a ciutadans, sinó com a colons. La gent que dirigeix ara el Partit Popular són els representants dels colons espanyols que han vengut aquí a imposar la seva manera de fer, la seva llengua… Faran tot el possible per liquidar el màxim d’espai públic que té la nostra llengua. Ells sempre parteixen d’una base que s’ha demostrat falsa: que és que som gent tranquil·la, que submisa cap als que venen de fora, que besem els peus dels colons. Ha quedat clar que això no és així, no només per la reacció dels de sempre, sinó també pels seus propis militants que els planten cara i els diuen que s’estan equivocant. Aquest és un tema que se li ha escapat de les mans al Bauzá.

Més informació: Jaume Bonet abandona la vaga de fam, després de 26 dies

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any